Pályaorientációs nap

2017.11.16. 20:00

Lehetőségek sokasága! Most lenne jó pályaválasztó fiatalnak lenni...

Négy egyetem, a helyi kamara és a vasmű vett részt a gimnázium tegnapi pályaorientációs napján. Most lenne jó pályaválasztó fiatalnak lenni...

Pekarek János

Széchenyis pályaorientációs Fotó: Zsedrovits Enikõ

Olyan lehetőségekkel, akkora kínálattal lepték meg a 10-11-12. osztályok diákjait tegnap a Széchenyi István Gimnázium pályaorientációs napján, amit nemcsak a most épp soron lévő döntések megalapozására használhatnak a fiatalok, hanem (túlzás nélkül!) akár egész életükben.

A Dunaújvárosi Egyetem és konzorciumi partnere, az Atlantisz Kft. például olyan önismereti teszttel kezdte a tanácsadást, hogy annak nagyon sokáig hasznát veheti, aki kitöltötte. Az ügyvezető, Tancsa István sok példát hoz fel, egyet idézünk: a kérdőív végére kiderül az is, hogy a fiatal érdeklődése tárgyias, elemző, alkotó, közösségi, szervező vagy megvalósító...

Ott volt a Pécsi Tudományegyetem is: tizenegy kar megszámlálhatatlan szakának ismertetőire, az egyetemista lét örömeire, Pécs előnyeire hívta fel a figyelmet két hallgató: Torma Boglárka és Csiki Nikolett. Például a romológia-tanár, vagy a horvát és nemzetiségi horvát nyelv és kultúra tanára szakokra.

Széchenyisek a Pécsi Tudományegyetem standjánál Fotó: Zsedrovits Enikő

A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Bepillantás a jövődbe! című pályaorientációs és továbbtanulást segítő programján dr. Hornyánszky Gábor egyetemi docens, dékánhelyettes, hivatalvezető és Domonkos András, a Magyar Mérnökhallgatók Egyesületének képviselője tartott előadást. Nyolc kar huszonhárom alapszakát, hat szakkollégiumát mutatták be, a végzés utáni lehetőségekkel és a hallgatói élettel együtt. Mentor-programjukra már a középiskolások is beiratkozhatnak, s havi rendszerességgel tarthatják a kapcsolatot az egyetemmel.

A Miskolci Egyetem elsősorban anyagtudományi képzését mutatta be: ez duális képzés, mondta el Lassú Gábor tanszéki mérnök. Az egyetem szerződött partnere ebben az ISD Dunaferr. A diákok gyakorlatilag a munkahelyen vizsgáznak, gyakorlati tapasztalatokat is szerezve, munkájukért fizetést, eredményeikért prémiumot kapnak!

Az ISD Dunaferr Zrt. önállóan is jelen volt: mint Popovics László képzési osztályvezető említette, School-Túra programjukkal elsősorban a leendő anyag-, gépész-, villamosmérnököket és informatikusokat célozzák meg, akár már a középiskolától ösztöndíjas szerződéssel.

 

A Dunaújvárosi Kereskedelmi és Iparkamara szakképzéseit ajánlotta az érdeklődők figyelmébe. Kőhalmi Kálmán referens felhívta a figyelmet arra: az első két szakma megszerzése ingyenes!

Szűcsné dr. Harkó Enikő, a gimnázium igazgatóhelyettese, a rendezvény főszervezője azt hangsúlyozta: a tegnapi tanítás nélküli munkanap volt a felső három évfolyamnak. Első ízben szerveztek ilyen átfogó, s már a kezdetekben is látszott: rendkívül sikeres napot!

Farkas Patrik

 

Parádi Erik

Selmeczi Tamás Bence

 Már gyerekkorom óta tudom, programozó akarok lenni, ezért is a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemet tűztem ki célul magamnak. Az iskolát képviselő diákoktól még több információt kaptam, ezek még biztosabbá tették elhatározásomat.

 Szomorúan vettem észre, hogy az intézmény, amit kiválasztottam, nem volt jelen. A Testnevelési Egyetem tavalyi nyílt napjára el tudtam menni, egyértelmű, oda fogok jelentkezni, mivel focista vagyok. Még nem tudom, edző akarok lenni vagy sportmenedzser.

 Nagyon jó kezdeményezésnek tartom a karriernapot, sok hasznos tanácsot kaptam az egyetemektől, amik segítenek a későbbi pályaválasztási döntésben. Jelenleg még több intézmény között vacillálok, de kezd kialakulni, milyen pályára szeretnék menni.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában