Hetven csemetét ültettek el

2017.11.13. 08:00

Jubileumi környezetvédelmi akció

Sokan jöttek segíteni. Ki ásóval, ki lapáttal. Mások gépekkel, vagy éppen csak egy tál bundáskenyérrel, pogácsával, de mindenki részt akart venni a közösségi munkában. Szombat délelőtt számtalan önkéntes szorgoskodott a települési fák ültetésénél.

Horváth László

Dr. Galambos Dénes országgyűlési képviselő, Vargáné Kaiser Katalin polgármester és Szurmai Viktor a liget fáinak ültetésében vállaltak kiemelkedő szerepet Fotó: Horváth László

A hetven növényből jutott 18 az arborétumba, ahol lelkes erdőjárók és a hozzájuk csatlakozó nagyvenyimiek dolgoztak az őszi takarítási akcióban. 12 facsemetét az iskola udvarán helyeztek el az intézmény pedagógusai. A többi a falu frekventált közterületein nyújt majd évek múlva hűsítő árnyékot, ezek önkormányzati dolgozók, civil szervezetek és magánemberek együttes munkájával kerültek a kijelölt helyekre.

Dr. Galambos Dénes országgyűlési képviselő, Vargáné Kaiser Katalin polgármester és Szurmai Viktor a liget fáinak ültetésében vállaltak kiemelkedő szerepet
Fotó: Horváth László

A település önállóságának 70. évében megtartott környezetvédelmi rendezvénysorozathoz kapcsolódóan grandiózus fásítási programot bonyolítottak a hét végén, szombaton a nagyvenyimiek. Nem kisebb feladatra vállalkoztak, mint Nagyvenyim Nagyközség Önkormányzata az intézményeivel, a nagyvenyimi Kossuth Lajos Általános Iskolával, a Szent Bernát Arborétum Alapítvánnyal, az Erdőjárók Klubja Természetbarát Egyesülettel és a Nagyvenyim és Térsége Fejlesztéséért Egyesülettel 70 év – 70 fa Nagyvenyimért címmel közösségi faültetésre hívták a tenni akarókat. Az önkéntes ültetők között volt dr. Galambos Dénes, a térség országgyűlési képviselője, aki elmondta: – Harminckét éve élek a településen, ahol mindig is aktívan kivettem a részem a közösségi feladatokból. A most elültetett fák a liget tervszerű frissítését szolgálják. A község „tüdeje” nagyon fontos a falu és az utódaink számára, hiszen ebben a ligetben szaladgálnak majd unokáink, itt töltik majd kellemesen szabadidejüket. Faültetésben – mondhatjuk – élen járunk, amihez hozzá tartozik, hogy van egy országos hírű Bajor fánk is. A mai közösségi eseményre múlt héten edzettünk is a szomszédommal a ház előtti tujaültetés során.

Az iskola kollektívája, polgárőrök és középen dr. Borbás Péter, az akció egyik fő motorja 12 fát ültetett el az intézmény udvarán Fotók: HL

Vargáné Kaiser Katalin, Nagyvenyim polgármestere hozzátette: – Az akcióhoz az önkormányzat közel 800 ezer forint értékű faállományt szerzett be, amihez még különböző kiegészítők, karók, kötözőanyagok és fuvarköltség járult. Összességében 1,3 milliós nagyságrendet számolhatunk a környezetvédelmi bírságok felhasználásával képzett alap segítségével elvégzett éves településtisztasági, illetve természetszépítő, ápolási munkák, rendezvények során. A településközponti részen leginkább a polgárőrök vették ki a részüket a munkából – köztük dr. Borbás Péterrel, aki amúgy civilben az önkormányzat jogásza – és ezt nagyon köszönjük.

A központi rendezvénnyel párhuzamosan a Szent Bernát Arborétumban is önkéntesek szorgoskodtak. Az őszi parkszépítő program keretében 19 erdőjáró és 14 segítő ragadott szerszámot Nagyvenyim híresen szép parkjának rendbetételéért.

Az arborétumban 33 önkéntes szorgoskodott, köztük Konczné Bójás Magdolna, Tillmann Antalné és Orbán Erzsébet

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában