A munkahelyi stressz kezelésének lehetőségei

2017.11.13. 21:55

Mit tehetek önmagamért, hogy a napi taposómalom ne őröljön fel

A folyamatosan változó gazdasági helyzetben a munkahelyi bizonytalanság egyre többeket félelemmel tölt el, amihez az állandó nyomás, a teljesítménykényszer és konfliktushelyzetek társulnak, mint fő stresszforrás.

BENEDECZKI-VARGA KRISZTINA

Az információáradat vagy a félelem miatt az ember elbizonytalanodik, elnyomva az ösztönt, ami a legjobb és legmegbízhatóbb iránytűnk

Amíg a jó stressz doppingol, addig a rossz akadályoz és a testet, lelket egyaránt megbetegíti. A taposómalomból való kilépéshez vezető út az önismeret, az ösztönök és a hitelesség – mondja Kleinné Németh Judit életvezetési tanácsadó.

A munkahelyi stressz leggyakoribb okai

Sokan küzdenek azzal, hogy félve, szorongással lépnek be a munkahely falai közé, és egész nap arra fordítják az energiájukat, hogy azon aggódnak, mikor éri őket kritika, bántó szó vagy olykor megalázó szituáció. Az elbocsátástól való félelem, túlórák, folyamatos nyomás és teljesítménykényszer, az elismerés és sikerélmény hiánya, a kiégés, a jövőtől való félelem vagy a pletykák, mind olyan tényezők, amelyek kiváltó okai a stressznek.

Önismerettel tanulható a kezelése

Az emberi kapcsolataink minden esetben maghatároznak minket, hiszen tükrözik értékrendünket és személyiségünket. Valamennyi emberi kapcsolat esetében – legyen az munka, párkapcsolat stb. – fel kell ismerni és elfogadni, hogy kizárólag önmagamat és az adott helyzetre adott reakciómat tudom változtatni, a másik embert nem. Az önismeret egy olyan folyamat, amelynek során feltérképezzük szükségleteinket, meghatározzuk a vágyainkat és céljainkat a jelenben. Nem arra koncentrálunk, hogy mi az, ami nekem nincs, a másiknak pedig van. Helyette a saját erőforrásaimra fókuszálok, és a megélt tapasztalatokat felülvizsgálva alakítom ki azt az értékrendet, ami mentén cselekszem.

Ösztönökre hagyatkozva

A hitelesség alapja, hogy rendben vagyok önmagammal, kialakítottam azt az értékrendet, ami mentén élek, és ezekkel összhangban cselekszem. Fontos, hogy az ösztönt, a tudatot és a cselekvést összhangba hozzuk, mert ellenkező esetben szinte „szétszakad” az egyén, gyakran pánikszerű tüneteket okozva. Az információáradat hatására vagy a félelem miatt az ember elbizonytalanodik, elnyomva az ösztönt, amely a legjobb és legmegbízhatóbb iránytűnk. Ilyenkor felülírjuk és tudatosan megmagyarázzuk önmagunknak, mit miért cselekszünk az ösztöneinkkel szemben, ami orientációs zavart okozva megbetegíthet.

Az információáradat vagy a félelem miatt az ember elbizonytalanodik, elnyomva az ösztönt, ami a legjobb és legmegbízhatóbb iránytűnk

Ami tőlem függ, és ami rajtam kívül álló tényező

Annak érdekében, hogy a munkahelyi stressz ne károsítson, fontos megnézem, mi az, ami rajtam múlik és mi a kívülálló tényező. Meg kell tanulni helyén kezelni a dolgokat, átgondolni, hogy mindent megtettem e a feladat sikeres elvégzése érdekében. Ha ezt végiggondolom, és a válasz igen, akkor nincs ok arra, hogy bárki által megfogalmazott kritikákat magára vegye az ember. Ami tőlem függ, azon elkezdhetek dolgozni és változtatni. Kerüljük a pletykákban való részvételt és tegyünk különbséget az adott feladatra vonatkozó visszajelzés és az emberi minősítés között. Ami pedig nem rajtam múlik, azt felülvizsgálhatom, és szemléletváltással megnézhetem, mit tehetek annak érdekében, hogy az adott helyzet elviselhető legyen számomra. Jó megoldás, ha a játszmákból kiszállva máshogyan reagálok, mint korábban az engem ért megjegyzésekre, és felnőttként kommunikálok a másikkal.

Élet a munkán kívül

Törekedjünk arra, hogy szervezett időbeosztással jusson idő olyan tevékenységekre, amelyek örömforrásként energiával töltenek fel minket a mindennapokban.

A munkával töltött idő és feladatok meghatározott keretek között zajlanak, de a szabadidővel, a munkán kívüli élettel mindenki szabadon gazdálkodik, amit töltsünk meg élményekkel, pozitív kapcsolatokkal és kikapcsolódással.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában