Ahol tananyag a disznótor

2017.11.27. 07:30

Újra disznóvágás volt a mezőfalvi iskolában

Egy rendhagyó biológiaórán hasznos és érdekes tudással gyarapodtak az iskolások. Nem mellesleg ízelítőt kaptak a falusi hagyományokból és a végén még el is fogyaszthatták a sok finomságot.

Horváth László

Fotó: Horváth László

Ugyanis a mezőfalvi gazdák, valamint az intézmény összefogásával negyedik alkalommal tartottak disznóvágást a Petőfi Sándor Általános Iskola udvarán pénteken. Megszokhattuk már, hogy Mezőfalván különleges órákat tartanak az iskolában. Legutóbb a meseestre húztak pizsamát az alsósok a tornateremben. A pénteki napon pedig a mára már hagyománnyá vált biológiaórán ismerkedhettek a tanulók a sertés részeivel, a húsfeldolgozás házi fortélyaival.

Dr. Bodolai György állatorvos lelkesen magyarázza az állat emésztőrendszerét a gyerekeknek
Fotós: Horváth László

A mezőfalvi iskolában tartott disznóvágás anatómiai részéről az idei évben is a legilletékesebb személy, dr. Bodolai György hatósági állatorvos tartott bemutatót. A rendezvény után kérdeztük véleményét.

- Remek dolog, hogy a gyerekek kézzelfogható közelségből kapnak információt, miként kerül az élelmiszer az asztalra. Nem iparszerű, hanem hagyományos, régi háztáji feldolgozás körülményei között láthatják a vágást. A perzseléstől a kolbásztöltésig gyakorlatilag a teljes folyamatot megfigyelhetik, és az egyes fogásokat maguk is kipróbálhatják. A sertés bontásakor igazán nagy érdeklődéssel figyelik a belső szervek kinézetét, felépítését. Ilyenkor mindig mondok hozzá magyarázatot, mint például a csípőízületnél majd ezt cserélik a betegeknek, vagy a gerincvelőnél, ha megsérül valaki egy balesetnél, akkor az miért jelenhet kerekesszéket. Rendkívül érdeklődőek, segítőkészek a gyerekek, és a felnőttek is mindent elkövettek, hogy élményekben, tudásban gazdag napot zárhassanak az iskolában – foglalta össze immáron negyedik éves tapasztalatait dr. Bodolai György állatorvos.

Fotós: Horváth László

Természetesen nem igazi a disznóvágás, ha a régi, talán a modern korban már elfeledett ízeket nem ismerhetik meg a gyerekek. A mezőfalvi gazdák alaposan felkészültek. Teljes élelmiszer-bemutatót és kóstolót tártak a diákok elé. Reggel a sült vér hagymával, füstölt kolbászos szendvicsek, majd később a pecsenye, hurka, kolbász és az elmaradhatatlan toros húsleves töltötte meg a gyereksereg hasát. Ezen a napon senki sem ment haza korgó gyomorral. Ráadásul olyan élményekkel gyarapodtak, ami egyre kevésbé általános a mai világunkban.

A Mezőfalvi Gazdakörnek köszönhetően a gyerekek is kipróbálhattak néhány mozzanatot a falusi disznóvágási szokásokból
Fotós: Horváth László

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában