reprezentatív kutatás

2017.11.04. 15:30

Az ország háromnegyede érintett a daganatos betegségekben

DH-ÖSSZEÁLLÍTÁS A Groupama Biztosító legfrissebb felméréséből kiderült, hogy a betegségektől való hazai „félelemlistát” toronymagasan vezeti a daganatos betegségek kialakulásától való félelem. Ez az aggodalom, annak fényében, hogy négyből három ember – akár személyesen, akár környezetén keresztül – érintett a témában, nem is nevezhető túlzottnak. 

Várkonyi Zsolt

Pecsét Istvánt Kínában, a Fuda Klinikán kezelték. Eltűnt a rák a szervezetéből, amire korábban azt mondták: ennek esélye három százalék Fotó: Amatőr

A Groupama Biztosító megbízásából készített országos reprezentatív kutatást az NRC Marketingkutató, amely alapján elkészült Magyarország friss kórképe. A válaszokból kiderült: a magyar lakosság leginkább a daganatos betegségektől fél, a válaszadók 69 százaléka sorolta ezt a betegségkört a három legfélelmetesebb betegség közé. Érdekes, hogy a nők nagyobb arányban érintettek a kérdésben, és feltehetőleg ebből is adódóan jobban félnek a rákos megbetegedéstől, mint a férfiak: amíg a férfiak 60 százaléka, addig a nők 78 százaléka sorolta a legrettegettebb betegségek közé.A daganatos betegségeken kívül jelentősen kevesebben tartanak az egyébként szintén rettegett betegségnek számító szívinfarktustól vagy az agyvérzéstől (46-46 százalék), a tipikusan az idősebb korosztályt érintő Alzheimer-kór, a cukorbetegség és a Parkinson-kór pedig a lakosság 14-24 százalékában vált ki komolyabb félelmet.„A daganatos betegségeket övező félelem sajnos nem alaptalan: a felmérésünkből kiderült, hogy a magyarok 76 százaléka érintett valamilyen formában a betegségben. Szomorú adat, hogy a magyarok kétharmada vesztette el szerettét, ismerősét a betegségben, ugyanakkor optimizmusra ad okot, hogy a magyarok 40 százaléka ismer olyan személyt, aki sikeresen felépült a betegségből” – ismertette a kutatás további eredményeit Oláh Attila, a Groupama Biztosító Kockázati- és Személybiztosítási főosztályvezetője. A kutatás kitért arra is, hogy az emberek szerint mi jelenti a legnagyobb segítséget a gyógyulás során. A legfontosabb tényező az idő: a válaszadók kb. hattizede szerint az, hogy a gyanú felmerülése és a diagnózis felállítása már a kezdeti stádiumban megtörténjen, talán a legfontosabb lépés a gyógyulás felé. Az időben történő reagálás mellett a megkérdezettek nagyon fontosnak tartják még, hogy a beteg jó szakemberhez kerüljön, a legmodernebb eszközökkel végezzék nála a diagnosztizálást és a leginkább megfelelő terápiát kapja. Ugyanakkor az emberek azzal is tisztában vannak, hogy mennyire meghatározó a gyógyulás folyamatában a beteg megfelelő együttműködése, elkötelezettsége is. A kutatásból jól látszik, hogy a válaszadók 81 százaléka tartja kiemelten fontosnak, hogy mindenki saját maga is tegyen a gyógyulásért, pl. életmódváltással.

Pecsét Istvánt Kínában, a Fuda Klinikán kezelték. Eltűnt a rák a szervezetéből, amire korábban azt mondták: ennek esélye három százalék
Fotó: Amatőr

 

Sajnos az, hogy ki, mikorra kap időpontot, nagymértékben a szerencsétől, a pillanatnyi állapottól, esetleg a hálapénztől függhet, mivel jelenleg a várólisták nemcsak az egyes vizsgálatok, hanem az intézmények és régiók esetén is lényegesen eltérnek. A diagnózis felállításának folyamatát nézve pedig további kritikus kérdés, hogy a vizsgálat elvégzésének az időpontjához képest milyen időtartamon belül készül el a lelet – ez ugyanis az esetek egy részében hosszabb várakozást igényel, mint a vizsgálatra történő várakozás időtartama. „A korai betegség stádiumban felállított gyors és pontos diagnózist az egyik legfontosabb dolognak tartjuk a gyógyulást elősegítő tényezők között” – hívta fel a figyelmet dr. Balázs Anna, az Onkomplex Rákdiagnosztika és Asszisztencia Kft. orvos igazgatója.A daganatos betegségektől való félelem mértékét mutatja, hogy egy rosszindulatú elváltozás gyanújánál a lakosság szerint minden irányból aktívan kell tenni a gyógyulás felé, hogy legyen esély a felépülésre.„Gyógyult vagyok, nincsen rák a szervezetemben. Ahhoz képest, hogy végstádiumos rákos voltam, talán joggal és okkal örülhetek. Ebből a végstádiumos betegségemből gyógyultam meg, hála Istennek. Eltűnt a rák a szervezetemből, amiről azt mondták: ennek esélye három százalék.” – nyilatkozta lapunknak a közelmúltban Pecsét István, aki várhatóan december elején térhet vissza Magyarországra. Az ő példája bizonyítja azt, hogy ez egy „mindenkinek köszönhető, közös győzelem.” A négyéves heroikus küzdelme végén István tünetmentes lett. Készül a civil életre: bányamérnökként szeretne dolgozni, családra, sok gyerekre vágyik, ami gyógyulásával elérhető közelségbe került. Így legyen! Ámen. (Forrás: profitline.hu)

Olvasóink véleménye

Györkő Istvánné , nyugdíjas
Fotó : ZsE

– A médiából végig követtem Pecsét István küzdelmét. Fantasztikus az az összefogás, amivel segítették őt a betegség elleni harcban. Az pedig, hogy hosszú idő után jelenleg tünetmentes és jó az állapota, szinte csodával határos.

Szabados Erika , pedagógus
Fotó : ZsE

– Tanítványom volt az iskolában, ezért különös figyelemmel kísértem István sorsát. Nagyon örülök, hogy végre van esélye arra, hogy egész életet élhessen. Páratlannak tartom azt az összefogást, ami segítette őt a gyógyuláshoz vezető úton.

Szabados Ottó, tanuló
Fotó : ZsE

– Szerencse, hogy a nemes cél érdekében nagyon sokan megmozdultak, és ki így, ki úgy segítette Pecsét Istvánt. Biztosan sok erőt adott neki ennek a rengeteg embernek a támogatása. És most végre örülhet az egészségének.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában