Megnyugodtak a kedélyek

2024.05.13. 11:37

Nem találtak bombát a kulcsi iskolában (Frissítve!)

Török Tímea

Fotó: Török Tímea

Új iskola, még az átadás előtt

A település iskoláját több mint 1,5 milliárd forint nemzeti és önkormányzati forrásból újították meg és bővítették ki. Az oktatási intézmény gyakorlatilag készen van, az átadás előtti fontos, de időigényes szakhatósági engedélyeztetés folyik jelenleg. A diákság míg nem tudja elfoglalni a már 16 tantermesre bővített intézményt, addig három helyszínen tanul: az iskola épülete mellett, a faluház feletti helyiségekben és a szociális intézmény területén kialakított úgynevezett konténer iskolában. Ezért a gyönyörű, még át sem adott új épületet és a kulcsi iskolásokat fenyegető hírek még a vártnál is jobban letaglózták a kulcsiakat. 

Fotó: Török Tímea

Online érkezett a fenyegetés

Jobb Gyula polgármester elmondása szerint hétfőre virradó éjjel ékeztek az iskola e-mailjei között azok a fenyegető sorok, amelyről az iskola-titkárság munkatársai azonnal értesítették az igazgatót, aki miután meggyőződött az életveszélyes fenyegetésről – a rendelkezésére álló információk alapján – azonnal elrendelte az iskola kiürítését, értesítve a hatóságokat is. A diákok és az iskola munkatársai a település szociális intézménye udvarán lévő konténer iskolába lettek elhelyezve, ide szervezték meg a gyerekek étkeztetését is. Ezzel párhuzamosan a rendőrség lezárta és biztosította a helyszínt és riasztották a tűzszerészeket. Mivel a kulcsi iskolát minden oldalról lakóházak övezik, ezért jogos kérdésként merült fel az esetleges lezárás, evakuálás lehetősége. De a polgármester elmondta, hogy ennek elrendelése a szakértői vizsgálat eredményének a függvénye a vészhelyzeti protokoll alapján. Mindeközben lapunk megtudta, hogy a hétvégén, szombaton tűzriadó is volt az iskolában, amikor is a polgármester személyesen ment ki a helyszínre, de a hozzánk eljuttatott információ szerint akkor „csak” technikai probléma adódott, tévesen jelzett be a tűzjelző rendszer.

Jobb Gyula Kulcs polgármestere 
Fotó:  Szabóné Zsedrovits Enikő

Több iskolában is bombariadó volt

A helyszínen az iskola igazgatója, Schinogl Ferenc megerősítette, hogy a gyerekek és a pedagógusok biztonságban voltak.

Nem hivatalos információnkat megerősítve, más településeken (Szombathely, Szeged, Nyíregyháza) is kaptak hasonló fenyegetést bombariadóval kapcsolatban iskolák. A délelőtt folyamán hamarosan az iskolához érkeztek a tűzszerészek, akik miután átvizsgálták az iskolát, hamarosan távoztak is. 

Fotó:  Szabóné Zsedrovits Enikő

Jobb Gyula polgármester lapunkat elmondta, hogy a tűzszerész vizsgálat nem tárt fel robbanószereket, vagy bombát. Ettől függetlenül biztonsági okokból az iskolába csak délután tért vissza az élet.

Kérdésünkre válaszolt a rendőrség

A kulcsi általános iskolában elrendelt bombariadó miatt e-mailben megkerestük a rendőrséget. Az ORFK Kommunikációs Szolgálat Ügyelete az alábbi tájékozatást küldte a szerkesztőségünknek:

- Elektronikus úton a Fejér Vármegyei Rendőr-főkapitányság Sajtószolgálatához érkezett megkeresésére válaszolva tájékoztatjuk, hogy a megkeresésben szereplő ügyekben közveszéllyel fenyegetés miatt a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Irodánál folyamatban van a nyomozás, azonban annak érdekére tekintettel nem áll módunkban bővebb tájékoztatást adni.

Súlyos büntetéssel kell számolni

„Akik mások életének, testi épségének fenyegetésével tréfálkoznak, esetleg nagy anyagi kárt okozó cselekmények elkövetését helyezik kilátásba akkor is büntetendő cselekményt követnek el, ha az illető nem tett semmit annak érdekében, hogy ígéretét valóra váltsa. A közveszéllyel fenyegetést a Büntetőtörvénykönyv (1978. évi IV. törvény) határozza meg, megadva a büntetését is:

270/A. § (1) Aki más előtt olyan, a köznyugalom megzavarására alkalmas valótlan tényt állít, hogy közveszéllyel járó esemény bekövetkezése fenyeget, vétséget követ el, és két évig terjedő szabadságvesztéssel, közérdekű munkával vagy pénzbüntetéssel büntetendő.
(2) A büntetés bűntett miatt három évig terjedő szabadságvesztés, ha az (1) bekezdésben írt bűncselekményt radioaktív anyaggal fenyegetve követik el.
(3) A büntetés az (1) bekezdés esetén három évig, a (2) bekezdés esetén öt évig terjedő szabadságvesztés, ha a közveszéllyel fenyegetés a köznyugalmat súlyosan megzavarta” – írja a bombariado.hu.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában