Illegális bevándorlás

2024.05.14. 23:00

Giorgia Meloni: nem egyedül Magyarország mond nemet a migránsok szétosztására

Magyarország nem az egyetlen európai uniós tagállam, amely nemet mond a migránsok szétosztására, magukat sokkal európaibbnak valló nemzetek is ugyanezt teszik – hangoztatta Giorgia Meloni olasz kormányfő egy milánói sajtórendezvényen kedden.

MW

Afrikai illegális bevándorlók érkeznek Lampedusa olasz sziget Molo Favaloro kikötőjébe

Forrás: MTI/EPA

Fotó: Ciro Fusco

Giorgia Meloni kijelentette, nincsen tudomása arról, hogy Franciaország vagy Németország 

olyan sok embert átvett volna Olaszországtól.

Arra utalt, hogy az olaszországi partokra évente több mint százezer érkező bevándorlóból kevés tagállam vett át embereket.

MELONI, Giorgia
Giorgia Meloni olasz miniszterelnök 
Fotó: Filippo Attili / Forrás: MTI/EPA/Olasz miniszterelnöki hivatal sajtóirodája

A miniszterelnök a La Verita jobboldali napilap szervezte találkozó vendége volt, amit Olaszország és Európa jövőjéről rendeztek az európai parlamenti választások kampányeseményeként kedden.

Giorgia Meloni elmondta, amikor 2022 októberében elkezdte a kormányzást, Európában kizárólag a migránsok szétosztásáról folyt a vita.

Magyarország ellenáll a szétosztásnak, de magukat sokkal európaibbnak valló nemzetek is ugyanúgy ellenállnak

– fejtette ki.

Úgy vélte, az egyetlen járható út, amely mindenki érdekeit figyelembe veszi az, ha a vita arról folyik, hogy miként lehet megállítani az illegális bevándorlást Európába. 

Az egyetlen komoly hozzáállást az együttműködés képviseli a származási és a tranzit-országokkal

– hangoztatta Giorgia Meloni.

Hozzátette, hogy kormánya az utóbbi másfél év alatt megállapodásokat kötött Tunéziával, Egyiptommal és Líbiával az illegális bevándorlás megállításában való együttműködésről.

Eredményként nevezte meg, hogy tavaly tavasz óta a Földközi-tenger nyugati medencéjében hatvan százalékkal csökkent a migrációs nyomás.

Ezt az utat kell követni, és szavazatukkal a tagállamok polgárai ezt üzenhetik az Európai Uniónak (.) szavazatuk alapvető jelentőségű, hogy a mi és a hozzánk hasonlóan gondolkodók állásfoglalását erősítsék

– húzta alá Giorgia Meloni.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában