Helyi közélet

2017.10.09. 12:08

Összegyűltek, mint a fonóban

Közös varrást hirdetett szombat délelőttre a rácalmási Cikk-Cakk Foltvarró Klub a Rácalmási Művelődési Ház és Könyvtár nagytermébe.

Balla Tibor

A találkozó résztvevőinek egy bájos kis műsorral is kedveskedtek Fotó: Ady Géza

Ezt azért ne úgy tessenek elképzelni, hogy néhány unatkozó nagymama összeül két asztal mellé, és csendben varrogat! Sokkal inkább úgy, mint amikor régen az asszonyok összegyűltek a fonóban, és rettentően jól érezték magukat.

Épp csak az hiányzott, hogy az a nyolcvan, száz asszony dalra nem fakadt szombaton, de a hangulat parádés volt.

Talán a számadatból is kitűnik, nem csak a rácalmási foltvarrók gyűltek össze, érkeztek Százhalombattáról, Budapestről, a Pilisből, Ercsiből, Iváncsáról, Nagyvenyimről, Mezőfalváról, és még sorolhatnánk.

Összetartó közösség a foltvarróké. Ugyan Rácalmáson ennyien csak egy esztendőben egyszer gyűlnek össze, de se szeri, se száma az ilyen találkozóknak, hétről hétre egyik településről vándorolnak a másikra.

A találkozókon nem csak varrnak, beszélgetnek is Fotó: Ady Géza

Ilyenkor a szervező foltvarró klub találja ki, mi történjen. Kiválasztják a szabásmintát, azt az aprócska ajándékot, amit minden résztvevő megkap.

Most egy ablakdíszt varrtak és egy picike kis ékszertartót.

Két évvel ezelőtt vette át a csoport vezetését Polákovicsné Pálinkás Márta.

Akkor határozták el, hogy felújítják a hagyományt, hogy a közös varráson azonos blokkokból, egy nagy közös produktumot készítenek. Akkor egy hatalmas alma (Rácalmás miatt) készült.

Most azt a feladatot kapták, hogy mindenki készítsen egy jojót, ezekből legközelebb egy karácsonyi kép, egy fenyőfa készül majd.

A találkozó résztvevőinek egy bájos kis műsorral is kedveskedtek Fotó: Ady Géza

A rácalmási foltvarrók addig is kéthetente találkoznak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában