Pékség nyílt

2017.10.13. 07:00

Új üzemmel gazdagodott Dunaföldvár

DUNAFÖLDVÁR Csütörtökön ünnepélyes keretek között átadták az Első Magyar Pékpont-rendszer Kft. helyi üzemét, amely a rendezvény alatt is működött, hiszen április óta már termel.

L. Mészáros Irma

Muzsek András ügyvezető igazgató (b) mellett Rácz Gyula és Tóth András tulajdonosok, illetve Szabó Zoltán operatív igazgató a szalagátvágásnál Fotó : Ady Géza

Jelenleg két műszakban ötvenen dolgoznak, de a továbbiakban összesen hetven-nyolcvan dolgozóval számolnak, hogy beindíthassák a harmadik műszakot is. Most óránként négyszáz kiló tészta készül, egy-egy műszakban negyven-negyvenötezer darab magas biológiai értékű, közte alacsony szénhidráttartalmú termék.

Az átadó ünnepségen házigazdaként Pál Tibor a cég eddigi történetét mutatta be, majd Muzsek András ügyvezető igazgató a fejlesztésről, a dunaföldvári üzem elkészültéről beszélt, megfogalmazva üzleti hitvallásukat is.

A város jó befogadó és megfelelő partnerA város jó befogadó és megfelelő partner

A Pékpont 1997 óta sütőipari termékek – kenyér, friss pékáru, és ezen belül készre sütött, gyorsfagyasztott finompékáruk, valamint prémium kenyerek széles választékának előállításával és kereskedelmével foglalkozik.A már jól működő szigetszentmiklósi és a Békés megyei kétegyházi üzem után azért esett a választás Dunaföldvárra, mert az autópályán jól megközelíthető, s a megfelelő infrastruktúrájú településen a városvezetés nagyon fogadókész volt. Úgy gondolták, hogy a kisváros 20-30 kilométeres körzetében jó munkabírású, lojális munkavállalókat találnak – mondta Rácz Gyula, az egyik tulajdonos.

Horváth Zsolt polgármester elégedett, hogy új üzemmel gazdagodott a város. Dunaföldvár jó befogadó, s megfelelő partner lesz a további fejlesztésekhez is. Öröm, hogy a helyi gazdák által megtermelt gabona alapanyagként szolgál majd az új üzem számára – tette hozzá.

Dunaföldváron az egykori Ihász pékséget megvásárolva a felújítás során csak a falakat hagyták meg, teljesen új üzemet hoztak létre, a legkorszerűbb gyártósorral és hűtőrendszerrel, amellyel alkalmas az üzem az úgynevezett „készre sütött – gyorsfagyasztásos” termékeket magas minőségi szinten előállítani és a forgalmazókhoz, a vásárlókhoz eljuttatni.

A kicsit több mint 350 millió forintos pályázati pénzzel s ugyanennyi önrésszel megvalósult beruházással egy komplett sütőipari technológiai sort állítottak üzembe. A speciális sütőipari termékek között a cukorbetegek, a diétázók vagy az egészségtudatos vásárlók is találnak megfelelőt. Magas élelmi rost tartalmú lisztkeverékből, olajos magvakban gazdag péksütemények, leveles tészták, kenyerek készülnek. Az éppen húszéves és fokozatosan fejlődő élelmiszeripari cég tulajdonosainak, Rácz Gyulának és Tóth Andrásnak, valamint közvetlen munkatársainak az álma megvalósult. Modern körülmények között ugyan, de a pékáruk mégis úgy készülnek, ahogy hajdan nagyanyáink csinálták. Hosszan „babusgatják” a termékeket a svájci gépsor dagasztó és finom nyújtó technikájával, hogy a légzárványok benne maradjanak – tudtuk meg Szabó Zoltán operatív igazgatótól, aki végigvezetett minket az üzemen. A huszonnégy órás érési idő után forgó vagy etázskemencékben kilencven százalékig megsütik, majd nyomban lefagyasztják az árut.

A szalagátvágás után végig is járhattuk az üzemet. S nem csak a technológiát ismerhettük meg, hanem arról is tájékoztatást kaptunk, hogy az energiafelhasználás kisebb, mint egy negyven négyzetméteres lakásé, ugyanis a meleg hulladékvizet használják fel. Jól megtervezett, igényesen kialakított üzemet, tiszta környezetet láttunk bent és kint egyaránt. Az elmúlt hónapokban átestek minőségbiztosítási és pályázati ellenőrzésen, megfelelnek a legmagasabb élelmiszerbiztonsági követelményeknek. Termékeiket Magyarországon kívül a többi között Csehországban, Belgiumban, valamint Hollandiában is kedvelik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában