Biztonság

2017.10.16. 11:53

Épülnek az okos zebrák Dunaújvárosban!

Az elmúlt hetekben több jelentős útszakasz is megújult városunkban, a legutóbbi fejlesztés viszont a közlekedésbiztonság jegyében történt.

Nagy Annabella

A hétvégén útmunkálatok lassították a közlekedést a Szórádon. Ennek oka, hogy már javában zajlott az intelligens gyalogátkelőhely építése az említett út és a Kossuth Lajos utca kereszteződésében. A hétfői napon pedig elkezdődött a Vasmű út – Kossuth Lajos utcai kereszteződésben a munka. Az okos zebra fő célja, hogy biztonságosabbá és balesetmentessé tegye a közlekedés.

Fotó: Ady Géza

De mitől okosabb ez a zebra, mint a többi?

A kiszerelt érzékelők segítségével felismeri a gyalogosok átkelési szándékát, majd azt az útburkolatba épített LED lámpák segítségével mindkét oldalról jelzi az autósoknak. A lámpák elkezdenek villogni, így a volán mögött ülő sofőr időben fel tud készülni a lassításra.

Egyre korábban sötétedik, így a fejlesztés mindenképpen nagy segítség lehet a téli balesetek megelőzésére. A csúszós utakon hatalmas jelentősége van, ha az autós időben észleli és ezzel elkerüli a bajt.

Fotó: Nagy Annabella

A héten videóval jelentkezünk. Portálunk is kipróbálja, mennyire intelligens a zebra éjszaka!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában