Pusztító vihar csapott le

2017.10.31. 07:00

A természet volt az erősebb!

A biztosítótársaságok és a biztosítást nem kötők fekete napja volt a vasárnapi. A viharos erejű szél óriási károkat okozott Dunaújvárosban és megyeszerte.

Balla Tibor

A legnagyobb károkat a fákban okozta a vihar Fotó: Zsedrovits Enikő

A kétszázat is meghaladja a vasárnapi szélviharral összefüggésben a katasztrófavédelemhez beérkezett bejelentések száma Fejér megyében. Az apokaliptikus helyzetet jól jellemzi, hogy annak ellenére, hogy a tűzoltóság összes tárgyi eszközével és személyi állományával a károk elhárításán dolgozott folyamatosan, hétfőn délelőttre még ötven bejelentett esemény felszámolása várt rájuk. Tegnap késő délután Lóki Richárd tűzoltó alezredes, a Fejér Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság Dunaújvárosi Katasztrófavédelmi Kirendeltség vezetője elmondta, még mindig a teljes állomány a terepen van.

A legnagyobb károkat a fákban okozta a vihar Fotó: Zsedrovits Enikő

A vasárnap a térségre lecsapó szélvihar miatt a leggyakrabban kidőlt fákhoz,leszakadt vezetékekhez, megrongálódott épületekhez kérték a tűzoltók segítségét. Még hétfőn is folytatódott a viharkárok felszámolása, még hétfőn is címről címre mentek a tűzoltók felszámolni a károkat.Szabó-Bisztricz Anett tűzoltó főhadnagy, a Fejér megyei katasztrófavédelmi szóvivőjének tájékoztatása szerint Dunaújvárosban a Magyar úton tíz méter magas fa villanyvezetékre dőlt, és a vezetéket tartó oszlop is kettétört, nem kis riadalmat és torlódást okozva az óvárosban, hiszen a feszültség alatt lévő vezeték miatt – amely tartotta az eltört villanyoszlopot – mind gyalogosan, mind pedig járművel veszélyes lett volna az úton alatta elhaladni.A szóvivő tájékoztatása szerint a városban hat helyen épületek tetőfedését kezdte meg a szél. A Frangepán utcában a kúpcserepeket, a Római körúton a tetőszigetelést bontotta meg a vihar. A Tavasz utcában és a Vörösmarty utcában autóra dőlt egy fa.

A Szalki-szigeten az ezernyi apróbb kár mellett volt, ahol gyökerestől csavarta ki a hatalmas fát a szél Fotó: Zsedrovits Enikő

A víztoronynál kicsavart a szél egy platánfát, amelyet a város hivatásos tűzoltói hétfőn reggel feldaraboltak.Több mint húsz jelzés érkezett a Duna túlsó oldaláról, ahol a kunszentmiklósi önkormányzati valamint a szalkszentmártoni önkéntes tűzoltók mellett a dunaújvárosi hivatásos tűzoltók is beavatkoztak.Lóki Richárd alezredes, a Fejér Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság Dunaújvárosi Katasztrófavédelmi Kirendeltség vezetője szerint a legextrémebb helyzetben a Római körúton kellett munkálkodniuk a lánglovagoknak, ugyanis a tomboló szélben egy tízemeletes épület tetején kellett beavatkozniuk, ahol a vihar feltépte a háztető szigetelését.

A vasárnap reggel még méltósággal álló fák rönkként végezték Fotó: ZsE

Mint elmondta, még hétfőn késő délután is a tűzoltók teljes személyi és eszközállománya is a károk elhárításán dolgozott.A közösségi oldalakon sorra tűntek fel a károkról készült felvételek. Sorra kerültek ki a képek gyökerestől kifordult fákról, földbe állt kúpcserépről, autóra dőlt fákról, leszakadt vezetékről.

A Hétszínvirág bölcsőde udvarán is tört a fa
Fotó: Zsedrovits Enikő

Palkovics Katalin, a Kegyelet Bt. vezetője elmondta, hogy a dunaújvárosi köztemetőben bár komoly károk keletkeztek, de szerencsére a sírok nem rongálódtak meg. Egyetlen sírkő sérült egy kidőlt fa miatt, de hétfőn már ki is cserélték a sérült elemet, miután értesítették a családot.

Ezeknek az autósoknak szerencséjük volt, hogy jó felé dőlt a letört ág Fotó: Zsedrovits Enikő

 

Számukra az is gondot jelentett, hogy egy hónapja igyekeztek már széppé tenni a temetőt, összeszedték a gallyakat, a lehullott faleveleket, most pedig kezdhetik elölről a halottak napja küszöbén.

A közösségi portálon próbálták értesíteni a pórul járt tulajt

 

A társaság munkatársi folyamatosan dolgoznak, hogy a vihar után rendbe tegyék a temetőt, negyven darab egy köbméteres zsákot raktak teli avarral, és teherautószám hordják el a gallyakat is. Igyekezniük kell, mert napról napra egyre többen látogatnak ki elhunyt szeretteikhez.

A temetőben egy sírt is megrongálta a letört ág

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában