„Restart a Heart Day”

2017.10.16. 09:00

Hétfőn van az újraélesztés világnapja

DUNAÚJVÁROS Immáron ötödik alkalommal rendezik meg országszerte az Európai Újraélesztési Társaság felhívására a „Restart a Heart Day” eseményt a mai napon.

Balla Tibor

Dunaújvárosban nagy hangsúlyt fektetnek az újraélesztés oktatására a mentőállomáson is

Fotó: Ady Géza

Minden esztendőben október 16-án a csatlakozó európai országokban számos helyszínen önkéntes szakemberek segítenek minden érdeklődőnek, hogy az újraélesztés lépéseit elsajátíthassák.

Ez annál is inkább fontos, mert hazánkban átlagosan 25 percenként hal meg egy honfitársunk hirtelen szívhalál következtében. Az önmagában elkeserítő tényt súlyosbítja, hogy feltételezések szerint kétharmaduk megmenthető lenne, amennyiben az észlelést követően az első 3-5 percben a jelen lévő laikusok megkezdenék az újraélesztést. Ma megtanulhatják, hogyan.

Fontos tudni, hogy az újraélesztési algoritmust alig egy óra alatt meg lehet tanulni, a hatékony mellkasi kompressziók elsajátítása ennél is kevesebb idő alatt lehetséges. A vizsgálatok azt mutatják, hogy már egy általános iskolás diák is képes a megfelelő beavatkozások elvégzésére.


Reszegi Imre mentőtiszt, mentőállomás vezető
Fotós: Ady Géza

Az Európai Újraélesztési Társaság és az Európai Parlament kezdeményezésére az újraélesztés világnapján ingyenesen oktatáson vehet részt minden érdeklődő Európa számos részén, így az Országos Mentőszolgálat mentőállomásain, Dunaújvárosban is ma 8-16 óráig.

A „Restart a Heart Day” (Indíts újra egy szívet) nemzetközi kampányhoz csatlakozva egész napos programokkal várják az érdeklődőket. Természetesen lesz újraélesztési és mentőgépkocsi-bemutató, és ismertetnek egy rendkívül hasznos mobiltelefonos alkalmazást a SZÍVCITY-t is, hogy minél több, az applikációt használó legyen városunkban is. A program része ennek gyakorlása és képzése is.

Dunaújvárosban nagy hangsúlyt fektetnek az újraélesztés oktatására a mentőállomáson is
Fotós: Ady Géza

A rendezvény szervezőinek célja, hogy felhívja a társadalom figyelmét az újraélesztés fontosságára, hogy bemutassa, az újraélesztés egyszerű és könnyen elsajátítható, bizonyítsa, hogy életet menthetünk vele.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában