Patkányok

2017.10.07. 07:00

Ha rágcsálót lát, hívja a városüzemeltetést!

DUNAÚJVÁROS Két félreértést is tisztáznunk kell: nem írtuk, hogy nincsenek patkányok, és nem nálunk kell bejelentést tenni...

Pekarek János

Képünkön éppen elhelyez egy méregládát a szakértő, Csabina Elek

Fotó: Ady Géza

Olvasónk reagált egy szeptember 19-i lapunkban megjelent cikkünkre, amelyben a városban helyenként található patkányokkal kapcsolatban írta meg nézeteit.

„Nem osztom a (cikkben) nyilatkozó véleményét, mert 2017. 09. 25-én délelőtt a Babits és a rakodó út között 2 db patkányt láttam futkározni. Könnyedén megtaláltam a patkányok élőhelyét a Babits utca 1-3. és 5-7. számú háztömbök között, a járda melletti akna körül és egy élőfa gyökérzete között.”

„További patkány élőhely van a József Attila utca 9-11-es tömb és a Május 1. utca közötti parkban, a járda melletti bokrosban. Ez az élőhely 4-5 éve létezik. Itt főleg sötétedés után lehet patkányokat látni.”

„A Petőfi ligetben is lehet látni sétáló patkányokat a színháznézők számára épített padoknál.”

A levélíró, ahogyan illik, megadta nevét, sőt, telefonszámát is.

Sajnos, úgy tűnik azonban, hogy nem olvasta elég figyelmesen cikkünket, amelyben egyértelműen leírtuk: vannak patkányok a városban, populációjuk azonban nem éri el a városlakók számának két százalékát.

Valamint: ha valaki patkányt lát, akkor a városi önkormányzatnál tehet bejelentést, mégpedig a városüzemeltetési osztályon, Szabó László munkatársnál. Ott a bejelentő névvel, címmel elmondhatja, hol, mikor látta a rágcsáló(ka)t.

A polgármesteri hivatal szerződésben áll egy rovar- és rágcsálóirtó vállalkozóval, aki minden bejelentés nyomán kimegy a helyszínre. Megkeresi a bejelentőt, megkéri, hogy mutassa meg, hol látta a rágcsálót, és megvizsgálja a patkányfészket, ellenőrzi a kihelyezett méregládákat, ha szükséges, további ládákat rak ki az állatok által használt vonulási útvonalakra, vagy a rejtekhelyek közelébe.

Ezt a munkát a szerződés szerint a bejelentő ellenőrzi és láttamozza a munkalapon!

Képünkön éppen elhelyez egy méregládát a szakértő, Csabina Elek
Fotós: Ady Géza

Másképp nem tudnak fellépni a patkányok ellen: szóbeszéd, vagy akár az újságnak írott levél ehhez kevés: szükséges a bejelentő közreműködése is!

Teljesen patkánymentes település egyébként nem létezik. Nem is lenne jó, ha ilyen előfordulna: patkányszempontból „üres” város azonnal idevonzana nagyobb, vándorló kolóniákat, amelyeket most a meglévő két százaléknyi patkány tart távol, jelezve számukra, hogy ez a hely „foglalt”. Más kártevőket is távoltartanak, de nem szabad hagyni, hogy elszaporodjanak!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában