Író-olvasó találkozó

2017.10.07. 07:30

Endrei Judit volt a József Attila Könyvtár vendége

DUNAÚJVÁROS Endrei Judit a Magyar Televízió legendás bemondója, szerkesztő-műsorvezetője volt a könyvtár vendége.

Balla Tibor

Az első szó, ami Endrei Judit egykori televíziós író-olvasó kedd esti találkozóján a jegyzetfüzetbe került: tömeg. Bár nem példa nélkül való, de meglehetősen ritka esemény, amikor már elő kell vadászni a József Attila Könyvtárban fellelhető összes széket, annyi érdeklődő gyűlik össze egy író-olvasó találkozóra.

Őszintén meg is döbbent az egykori képernyős személyiség, akit több, mint két évtizeden át láttunk vendégül az otthonunkban a televíziónak köszönhetően. Mint mondta, kicsit félt, hogy a szemerkélő eső miatt majd túlságosan családira sikerül az összejövetel, amelynek apropója ezúttal nem egy újabb könyvének megjelenése (már hetet tudhat maga mögött), pusztán egy kötetlen beszélgetés, amelynek mottójául A boldogság forrásai címet választották, beszélgetőtársként pedig egy hozzá hasonlóan életigenlő, pozitív személyiséget, Kálnay Adél József Attila-díjas írót választotta. Nem is véletlenül, hiszen nem először állnak együtt közönség előtt, már túl vannak egy hasonló esten, ami olyan jól sikerült, hogy együtt folytatták. Itt sem lehet panasza senkinek!

Endrei Judit közvetlenségével, őszinte szókimondásával lenyűgözte közönségét a József Attila Könyvtárban
Fotós: Ady Géza

Szinte a lehetetlennel határos ebben a terjedelemben valósághűen visszaadni az est hangulatát, pláne tartalmát. Erre még próbát sem teszek, pusztán kiragadok egy-egy markánsabb témát.

Legyen az első a gyerekkor, ugyanis Endrei Judit szeret a gyerekkoráról beszélni. Egy pici, ezer lelket sem számláló alföldi faluban, Tiszatenyőn gyerekeskedett téesz főkönyvelő apja és iskolaigazgató édesanyja mellett. Egy igazi parasztkislány életét élte, ellátta az állatokat, segített a gazdaságban. Kétszer sem vették fel orosz-francia szakra, így került Szegedre, a tanárképzőre. Épp, amikor az első körzeti televízióstúdiót alapították. Aztán egy nap tanára megkérdezte tőle: Mit csinál maga esténként? Nem randevúra hívta, hanem elküldte, jelentkezzen bemondónak. Utólag így fogalmaz: Az élet ajándékként adta nekem.


Endrei Judit őszintén meglepődött, mekkora tömeg várta a könyvtári beszélgetésen
Fotós: Ady Géza

Mesélt a televíziós évekről, amit katonás évekként aposztrofál, és rettentő bakijáról, amikor Kadosa Pál halálhírét keltette. De sokkal több jóról, hiszen imádta a szakmáját. Természetesen szót ejtett a váltásról is, amikor az M1 sztárjaként otthon ült munka nélkül, és elhatározta fordít az életén. Ma így látja: Örülök, hogy meg tudtam hozni azt a döntést!

 

Nagy szeretettel, elismeréssel beszélt testvéréről, Kurdics Erikáról, aki sokaknak segít és nagyon megbízik az ízlésében, értékítéletében, igazi támaszai egymásnak. Természetesen két lányáról is boldogan mesélt, akik nála az öröm forrásai. Mert örömforrásból sok van, csak a mindennapokban elmegyünk mellettük.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában