Megelőzés

2017.10.05. 07:00

Sziréna-nap Adonyban: a gyerekek biztonságáért szervezték

ADONY Tűzvédelmi és baleset-, valamint bűnmegelőzési alapfogalmakkal ismerkedhettek adonyi iskolások: észrevétlenül.

Pekarek János

Íme, egy leendő tűzoltó a II.b-ből!

Fotó: Zsedrovits Enikő

Sziréna-nap volt kedd délelőtt az adonyi kastélyparkban és az ott álló Közösségi Kulturális Központ és Könyvtárban, azaz: a rendőrség, a tűzoltóság rendezett találkozót a gyerekekkel.

Próba „részeg” szemüvegben: örökre megtanulhatják, mit miért nem szabad
Fotós: Zsedrovits Enikő

Mindehhez természetesen megvolt a megfelelő díszlet is: a parkban a dunaújvárosi tűzoltósághoz tartozó pusztaszabolcsi katasztrófavédelmi őrs Mercedes Atego 4000 típusú fecskendője várta a gyerekrohamot, egy rendőrségi mikrobusz társaságában.

Ami a rohamot illeti, nem is maradt el: az iskolából felváltva érkeztek az osztályok, a gyerekek pedig (minő élvezet!) fel is mászhattak a tűzoltókocsi tetejére, megnézhették, alkalmanként meg is foghatták a különböző berendezéseket, és persze kérdések özönével árasztották el a tűzoltókat. Ahogyan Schrick Péter tűzoltó főtörzsőrmester mondta: a diákok érdeklődését leginkább a feszítővágó keltette fel – valamint az a kérdés, hogy hogyan válhat valakiből tűzoltó?

Íme, egy leendő tűzoltó a II.b-ből!
Fotós: Zsedrovits Enikő

Bent a művelődési házban Kiss Dénes rendőr százados, a Dunaújvárosi Rendőrkapitányság bűnmegelőzési alosztályának vezetője várta munkatársaival a gyerekeket, akik közül (ahogyan osztályfőnökük, Virág Tiborné mondta) a fiúk különösen elemükben voltak.

Ott KRESZ-táblákat rakhattak ki kockákból, kérdés-felelek játékot játszhattak baleset- és bűnmegelőzési témakörökben: hol szabad átmenni az úttesten? Kit engedhetsz be, ha egyedül vagy otthon?

 

Annyi bizonyos, hogy ez a nap sem múlt hiába: a gyerekek úgy tanultak meg egy sor dolgot, valószínűleg örökre, hogy észre sem vették a tanulást. Ez pedig biztos, hogy hatékonyabb, mint ezer lelkifröccs a szülőktől!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában