Avatóünnep

2017.09.13. 06:30

Miska huszárunk már bevetésre készen

Közel tizenegy évnyi munka után a napokban elkészült a világ talán legnagyobb huszárszobra, Miska, aki a pákozdi Bogárhalmon áll.

Szabó Szabolcs

d

Fotó: Zsedrovits Enikõ

Az alkotó csapatnak az utóbbi években számos problémával kellett megküzdenie, ám végül egy speciális, eddig még nem használt technikával sikerült megalkotni a közel 13 méter magas szoborkolosszust, amelyet hivatalosan szeptember 29-én, egy ünnepélyes átadó keretében avatnak majd fel.

A huszár építési folyamatáról folyamatosan beszámolt lapunk.

Tekintélyt parancsoló méretek és látvány

Az alkotóközösség részéről Rohonczi ROHO István képzőművész elmondta, a következő napokban a tereprendezés munkálata és a talapzat csiszolása következik. A festéshez szükséges állványzatot pedig a múlt hét végén bontották le a kivitelező szakemberek.

A pákozdi csata területére tekint huszárunk Fotók: Zsedrovits Enikő

Rohonczi ROHO István a szobor alkotója lapunknak elmondta:

- Az égieknek és a szakembereknek hála sikerült tartanunk az előre elkészített ütemtervet, így a múlt hét végén lebonthattuk az állványt, így már készen pompázik Miska huszár a pákozdi Bogárhalmon. A szobor kész, de az avatóünnepségig még számos teendő vár ránk. Ki kell építenünk a szobor vezető feljáróját, ennek érdekében már zajlanak is tereprendezési munkálatok. A talapzat betoncsiszolását is el kell végeznünk ezen a héten. A már említett, szeptember 29-re időzített avatás is munkát ad a csapatnak.

A tereprendezési munkálatok is elkezdődtek már Bogárhalmon

A tervek szerint a huszárral szemben felállítunk majd egy színpadot, ahol neves fellépők sorát tekinheti majd meg az ünnepségre kilátogató nagyérdemű. A rendezvényen szeretnénk megköszönni mindenkinek, aki az elmúlt több mint egy évtizedben kitartott mellettünk, és támogatta törekvéseinket, emellett köszönettel tartozunk a pákozdiaknak is, akik befogadták a szobrot. Azon dolgozunk, hogy ez a műalkotás a jövőben sok örömöt és büszkeséget jelentsen a környéken élőknek – tette hozzá ROHO. A szoborállítással csak egy fázis zárult le, mert az alkotócsapat bízik abban, hogy a jövőben egy látogatóközponttal is bővül majd a terület, amely hűen mutatja be a magyar huszárhagyományokat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában