Jótékony célt szolgálnak a gyűjtők

2019.10.18. 11:00

Szívügyekből sosem elég, itt van rá a bizonyíték

Töretlen a népszerűsége az október elején, helyi lokálpatrióták és Jobb Gyula polgármester jóvoltából Kulcson az egészségház előtt felállított óriási kupakgyűjtő szívnek.

duol.hu

Öröm látni, hogy rövid idő alatt csaknem megtelt a kulcsiak által szép számmal bedobált kupakokkal.

Nemcsak világszerte, de Magyarországon is népszerű a PET-flakonok kupakjainak gyűjtése, amely többnyire adományozási céllal történik. Nem elhanyagolható tény azonban a környezetvédelmi „mellékhatás” sem, hiszen a kupakokból kiváló ipari másodnyersanyag nyerhető, így jelentős mennyiségű elsődleges nyersanyagot takaríthatunk meg, jelen esetben kőolajat. A műanyag regranulátumból pedig például kültéri bútorokat, kertészeti termékeket (vödör, kerítésoszlop stb.) készítenek. Kupakok nélkül kisebbre össze tudják tömöríteni a műanyagpalackos szelektív kuka tartalmát, mert préselhetőbbek a kupak nélküli PET-palackok s így gazdaságosabb a szállítás.

Sibáné Pintér Brigitta és Nagy Anita is örül a remek kezdeményezésnek Fotó: Török Tímea/Dunaújvárosi Hírlap

– A kulcsi akció keretében a szív alakú gyűjtő alkalmatosságban összegyűjtött kupakokból befolyt összegből a kulcsi bölcsődés és óvodás gyermekeket kívánjuk játékokkal megajándékozni. Szeretnék megkérni minden kedves kulcsi lakost, hogy ha teheti, ne dobja ki a kupakokat, hanem dobja a kihelyezett kupakgyűjtő szívbe.

Nagyon köszönik a kulcsiak lelkesedését, és természetesen továbbra is várják minden segíteni akaró csatlakozását a kupakok összegyűjtésével akciójukhoz – mondta el lapunknak Rizmayer János, az akció kezdeményezője.

Hiszen itt is igaz a régi mondás, miszerint sok kicsi, sokra megy.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!