Világra jött a győztes

2021.07.08. 17:00

Sokaknak adhat esélyt a biológiai anyaságra

A József Attila Könyvtár kínálatából ezúttal Kollár Kitti ajánlja Henrietta Westman: A Vincenthez vezető út című regényét.

duol.hu

Saját méh nélkül kihordani gyereket?! Hogyan lehetséges? Teszi fel a kérdést Henrietta Westman svéd újságírónő naplóregénye. Az első donorméhből született gyermek drámai történetét és egy elszánt orvoscsapat tizenöt évi munkáját meséli el a regény. A méhtranszplantációt 1999-ben egy Mats Brannström nevű sebész álmodta meg.

„Ha nem sikerül bebizonyítani, hogy a beültetett méh képes egészséges utód hordozására, akkor vége a dalnak. Megküzd a csalódásával és a szégyennel, hogy igazuk volt azoknak, akik kinevették.”

„Lehetséges?” – kérdezi Henrietta Westman svéd újságírónő Fotó: Jakab Klára

Az ötlet egy daganatos beteg fiatal nőtől származott, aki méheltávolításon esett át, és miután megoperálták, feltette Matsnak a kérdést, hogyan kaphatna új méhet. A fiatal, ambiciózus orvos látott az ötletben fantáziát, bár akadt némi etikai probléma. A méh­átültetés a méh nélkül született vagy műtéti úton méheltávolításon átesett nők reménye, százezreknek adhat esélyt a biológiai anyaságra.

A Vincent név jelentése: győztes. Ez a neve annak a kisfiúnak, aki elsőként született donorméhből 2014 szeptemberében, Svédországban. Azóta jöttek már világra ilyen babák, de az első szenzációs születés mégis Vincenté. Édesanyja, Malin méh nélkül született, viszont petefészkei működtek, így hormonálisan egészséges volt, alkalmas a kísérleti méhtransz­plantációra.

Hogy jövendőbeli anya válhasson belőle, hosszadalmas procedúrákon, vizsgálatokon és kezeléseken kellett átesnie. Az operáció nemcsak az ő, hanem a szervet adományozó, közel hatvanéves nő szempontjából is kockázatot jelentett, a beavatkozás még csak kísérleti fázisában járt, így nagyobb volt a komplikációk valószínűsége.

Vincent az első donorméhből született gyermek

„Claes és Malin egy-egy kemény széken ültek, beszorítva egy íróasztal rövidebb oldala mellé… Mats Brannström magas, nagydarab férfi volt, impozáns eredményekkel.

– Már tíz éve gyakorolunk különböző állatfajokon, de ez lenne az első ilyen műtét, amelyet emberen végzünk. Reménykedünk a sikerben, bízunk magunkban. Ugyanakkor benne van a pakliban, hogy nem járunk sikerrel. Eddig még senki nem végzett ilyen műtétet.

A kék szemű orvos nyílt ­tekintettel nézett rájuk. Nem lenne jó eladó – gondolta ­Claes...”

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!