könyvajánló

2021.01.07. 11:00

Nem egy száraz, tudományos szakkönyv

A József Attila Könyvtár munkatársai közül ezúttal Molnár Csaba ajánlja Paul Johnson: Szókratész című könyvét.

duol.hu

„Szókratész azért igazán felszabadító hatású, ma éppannyira, mint Kr. e. az ötödik században volt, mert nem egyszerűen az egy adott kérdésre adott „helyes válaszhoz”, hanem ahhoz a gondolathoz viszonyult ellenségesen, hogy helyes válasz egyáltalán létezik. Kiváltképp ellenezné a bürokratikus feleletválasztós nyomtatványok és az oktatás minden szintjén egyre szélesebb körben alkalmazott vizsgatesztek modern rendszerét, amely nem arra kíváncsi, hogy kinek-kinek mi a saját válasza egy kérdésre, hanem mindenkinek az előre gyártott válaszok közül kell kiválasztania a helyeset. Szókratész éppen az efféle, az önálló gondolkodást kizáró mentalitással szemben kifejtett ellenállásnak szentelte az életét.”

Egyfajta életszemléletet, életmódot tár elénk a könyv

Paul Johnson könyve a filozófus közvetlenségével össz­hangban nem száraz, tudományos szakkönyv, sokkal inkább könnyed stílusban teszi emberközelivé Szókratészt, s megtudhatjuk, hogy ő maga hogyan hozta le az égből a filozófiát, hogy „bevigye a házakba”. Ennek megfelelően a könyv Szókratészt és annak szeretett Athénját bemutatva egyfajta életszemléletet, életmódot tár elénk, semmint filozófiájának elvont taglalását.

A csatákban bátran harcoló, ám a hétköznapi életben szerényen élő Szókratész ugyanis állandóan Athén utcáit rótta, s megszólított bármely rangú embert, hogy beszédbe elegyedjen vele. Ezek során „egyetlen állításához ragaszkodott: nem tud semmit.” Szerinte ugyanis az embernek állandóan meg kell vizsgálnia a természetesnek tűnő fogalmak, gondolatok jelentését, hogy azok tudatában helyes döntést hozhasson. Csak az igazság, az abszolút erkölcs jegyében élt életet tekintette erényes életnek, s emiatt tekinthetjük napjainkban is „egy időszerű embernek”.

A források szerint Szókratész, a „filozófia atyja” mosolyogva halt meg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!