újvárosi miserend

2019.08.12. 11:00

Nagyboldogasszony és államalapításunk főünnepe következik

duol.hu

Fotó: archív

A római katolikus egyház augusztus hónapra megállapított főünnepei:

  • Augusztus 15.: „Szűz Mária Mennybevétele (Nagyboldogasszony)” főünnepe idén csütörtöki napra esik;
  • Augusztus 20.: „Szent István Király, Magyarország Fővédőszentje” főünnepe idén keddi napra esik, nemzeti ünnep és munkaszüneti nap.
  • Augusztusi főünnepek tartalma:

  • Augusztus 15.: „Szűz Mária Mennybevétele (Nagyboldogasszony)” főünnepe:
  • A római katolikus egyház megkülönböztetett szeretettel tiszteli Szűz Máriát, Isten boldog édesanyját is, mert ő elszakíthatatlan kötelékkel vesz részt Fiának – Jézus Krisztusnak – üdvötszerző művében. Nagyboldogasszony napja a római katolikus egyház legrégibb és legnagyobb Mária-ünnepe, hazánkban ez a nap Szent István óta parancsolt ünnep a római katolikusok számára. Magyarországon ez a kiemelt ünnep 1948-ig munkaszüneti nap volt.

    (A Nagyboldogasszony napi szentmisén a hívők és az érdeklődők augusztus 15-én csütörtök délelőtt 8:30-kor a Nagytemplomban és este 18:00-kor az Óvárosban vehetnek részt.)

  • Augusztus 20.: „Szent István Király, Magyarország Fővédőszentje” főünnepe, nemzeti ünnep:
  • Augusztus 20. az egyik legősibb magyar ünnep, Szent István király ünnepének napja, a keresztény magyar államalapítás, a magyar állam fennállásának emléknapja. A magyarság és a keresztény hit világának találkozását és összefonódását a magyar nép egyetlen uralkodó személyéhez köti; az első magyar királyhoz, az államalapító Szent Istvánhoz. (A Szent István napi szentmise augusztus 20-án kedden délelőtt 8:30-kor a Nagytemplomban látogatható.)

     

    Augusztusi főünnepek szentmise időpontjai

    Dunaújváros

    Aug. 15. (csütörtök)

    Nagyboldogasszony

    ünnepi mise nagytemplom

    8:30

    ünnepi mise óvárosi templom

    18:00

    Aug. 20.(kedd)

    Szent István Király

    ünnepi mise nagytemplom

    8:30

    Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!