Rosti 190

2021.09.29. 09:00

Történetek egy magyar világpolgár életéből

Az írásunkhoz mellékelt képen Barkóczi Rosti Pál tekint ránk (és ilyen módon tér haza ismét) Székely Bertalan 1862-ben festett nagy méretű remekművének autentikus lenyomatáról.

duol.hu

Ki az a Rosti Pál? – teszi fel a kérdést Pálinkás Bertalan, a Rosti 190 kiállítás szervezője, aki lapunknak elmondta: – A Bartók-aula lesz a kiállítás helyszíne, hiszen a helyi teátrum két éve már színre vitte alakját – vastaps kíséretében –, a nézők azóta Verne-, Jókai-hősöket emlegetnek, egyik városi lapunk Indiana Jonest. Hogy mi a különbség? Frappánsan ennyi: előzőek kitalált hősök és történetek, ő és tettei pedig valóságosak! A kiállításra eddig sehol nem látott színességgel és teljességgel készültünk: Rosti Pál kortársi ábrázolásainak kivetítésével. Rosti latin-amerikai nyomdokain készített film kivetítése a rendező kommentálásával. Csadi Zoltán előadásában szellemidézés – Rosti Pál írásaiból válogatott kalandrészletek. Összefoglalva: ünnepélyesen emlékezünk meg születésének 190. évfordulójáról, a legendás „47 Rosti” fotóalbum kiváló reprodukciói körében, stílszerűen két pódiumon is vérbeli latin-amerikai örömzene megszólaltatásával. A megnyitón pompás kivitelben kapható lesz a Magyar Nemzeti Múzeum új kötete, amely a legújabb, Rosti életével kapcsolatos kutatásokat tartalmazza.

Székely Bertalan festménye Rostiról Fotó: hung-art.hu

A programok szeptember 29-én, szerdán, 16 órakor kezdődnek a Bartókban.

Néhány fontosabb részlet Rosti Pál életrajzából (1830–1874): a róla elnevezett Pálhalma birtokosa, mintagazdász. Hat-hét nyelven beszélő világpolgár, reformer szemléletű kiváló hazafi. Író, utazó, fotográfus, kultúra-, oktatás-, hagyomány-, sportszervező és mecénás-, sportpéldakép. Zeneszakértő, kiválóan zenél és rajzol. A művész- és a legfelső politikai körökben is kiemelkedő közszereplő, tudós, az MTA levelező tagja.

Dunapentele szellemi vezére, a megye és a település képviselője, az iskolaszék elnöke. 44 évesen, végnapjaiban, 1874-ben egyszerű temetést kért. Sírhelye a kistemetőnkben – tudósi és közéleti életműve alapján – eleddig az egyetlen a térségben, amely a történelmi kiválóságok hatezres állományába, a Nemzeti Sírkertbe felvétetett.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!