a cserépfedés javíthatatlan

2021.08.16. 15:00

Megújul az általános iskola Nagyvenyimen

A nyolcvanmilliós állami támogatás, valamint tankerületi és önkormányzati együttműködésnek köszönhetően több területen is komoly felújítás, fejlesztést történik a nyári karbantartási időszak alatt.

Horváth László

Fotó: LI

Az építkezés részleteiről Vargáné Kaiser Katalin, Nagyvenyim polgármestere adott tájékoztatást lapunknak.

A tornaterem beázási problémái is évtizedes történetűek már

- Az épülettömb évtizedekkel ezelőtt több ütemben, különböző technológiák alkalmazásával épült, többször bővített, négy alapvető építészeti egységet magában foglaló építmény, amely a szerkezetek és technológiák tekintetében nem felel meg a mai követelményeknek, és az eltakart részek vonatkozásában pedig erősen amortizálódott. Bár az elmúlt időszakban több felújítást meg tudtunk valósítani, ezek nem adtak lehetőséget az épület szerkezeti állékonyságát hosszú távon biztosítani képes beavatkozásokra. A néhány évvel ezelőtt megkezdett, energetikai korszerűsítést célzó beruházás megvalósítása során úgy az oktatási épülettömb, mint a tornacsarnok tetőszerkezete kapcsán is olyan szerkezeti hibák tárultak fel, amelyek magyarázatot adtak a régóta fennálló és ­eddig kezelhetetlen problémákra, ezzel kijelölve a következő felújítási feladatokat. A tetőszerkezet sem átszellőztető, sem párazáró funkcióval nem rendelkezett, a cserépfedés javíthatatlan állapotú, emiatt és a fenti kialakítás okán pedig a tartószerkezet és a rétegrend elemei olyannyira sérültek, hogy a szerkezet fennállására a szakemberek hosszabb prognózist nem vállaltak, miközben a beépített tetőtér szerves része az oktatási munkának, és az eközben használt térnek. A tornaterem beázási problémái is évtizedes történetűek. A felújított és szigetelt tornacsarnok tetőszerkezete az állagmegóvás biztosítása érdekében teljes felületet érintő felújításra szorul, amelynek hiányában a használhatóság és a fenntarthatóság nem lett volna biztosítható.

Állami támogatás valamint tankerületi és önkormányzati együttműködésnek köszönhetően felújítás, fejlesztés folyik a nyári szünetben Fotó: Laczkó Izabella/Dunaújvárosi Hírlap

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma által biztosított 80 millió forintos támogatásból lehetőség nyílik a tetőszerkezetek felújítására költséghatékony módon, mégpedig a használat fenntarthatóságának növelése mellett. A beruházásban megvalósulhat az iskolaépület oktatási épülettömbje feletti teljes tetőszerkezet felújítása, héjazatának cseréje, a tartószerkezet és a rétegrenden belüli elemek pótlása, javítása, cserépfedés teljes cseréje a szükséges kiegészítő javítások és bádogos munkák elvégzésével, valamint az iskolai étkezőhelyiség palafedésének átalakítása és a tornacsarnok lemezfedéses külső héjazatának teljes felújítása is, amihez szükséges lesz a napelemes rendszer lebontására, majd az új héjazatra történő felszerelésére is.

Az iskola intézménye és az épület vonatkozásában az önkormányzat és a tankerület kapcsolata, együttműködése kiváló. Ennek köszönhetően a nyári nagy felújítási kivitelezéshez kapcsolódóan a vagyonkezelő tankerület beruházásában már megtörtént a régi, elavult villamos főelosztók cseréje, most pedig zajlik a vízellátó- és fűtési rendszerek földszinti kivezető szakaszának felújítása, korszerűsítése.

A tervezett valamennyi fejlesztési elem megvalósulása ismét egy mérföldkő az önkormányzat tulajdonában, de nagyvenyimi kicsinyek és ifjak által használt tér értékmentő és -teremtő, minőségi megújítása terén – kaptuk az információt Vargáné Kaiser Katalin polgármestertől.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!