Irodalmi- és történelmi hőseink nyomában

2019.05.23. 12:00

Határtalanul: a dunaújvárosi Dózsa György Általános Iskola diákjai a Felvidékre kirándultak

A Dózsa iskola hetedik osztályos diákjai a Felvidéken tehettek kirándulást. A nem mindennapi élményre a Határtalanul program nyújtott lehetőséget a tanulók számára.

duol.hu

Az iskola rendszeres pályázóként az idei tanévben immár hetedik alkalommal teremtette meg a feltételeket a diákjai számára, hogy állami támogatással vegyenek részt a programban.

Az idei kirándulás során irodalmi és történelmi hőseink nyomába eredtek Hont, Nógrád és Gömör vármegyékben. Követték Mikszáth Kálmán, Madách Imre, II. Rákóczi Ferenc életének ma is fennálló emlékeit. Ellátogattak Szkla­bonyára, Mikszáth Kálmán szülőfalujába, ahol az író életét bemutató kiállítást tekintették meg, Alsósztregován Madách életét és legismertebb regényét, az Ember tragédiáját ismerték meg. Túráztak a Szádelői-völgyben, valamint megmászták a kékkői és a füleki várat. Látogatást tettek a rimaszombati Tompa Mihály Általános Iskolában, ahol megismerkedtek az iskola tanulóival, majd bemutatták nekik egy rövid videóban a Dózsa iskolát, és egy közös beszélgetésen megosztották egymással élményeiket.

A Dózsa iskola Felvidékre kiránduló hetedik osztályos diákjainak csoportképe Fotó: Dózsa iskola

Kassán megkoszorúzták II. Rákóczi Ferenc síremlékét, megismerkedtek a város történelmi nevezetességeivel, valamint ellátogattak a Rodostó házba, amelyet Rákóczi emlékére építettek fel, pontosan az eredeti másaként.

Krasznahorkaváralján az Andrássy család mauzóleumát tekintették meg, ahol szintén a tisztelet jeleként koszorút helyeztek el Andrássy Franciska sírjánál.

A gyerekek nagyon jól érezték magukat a határon túli kirándulásuk során, és maradandó élményekkel telve érkeztek haza. DH

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!