MÁRCIUS 15. ÉS MINDENSZENTEK VASÁRNAPRA ESIK

2020.01.02. 15:00

Hat hétvégénk lesz hosszú 2020-ban

Hatszor élvezhetjük hosszú hétvége áldásait 2020-ban, s ezek fele ráadásul négynapos lesz. A március 15-ei nemzeti ünnep és mindenszentek viszont vasárnapra esik.

Gyuricza Ferenc / Zaol.hu

A hat hosszú hétvége között van a húsvét, amely április 10-én, nagypénteken kezdődik és 13-ig, hétfőig tart. Ugyancsak négy munka nélküli napnak örülhetünk augusztusban, amikor a nemzeti ünnepünk, Szent István király napja csütörtökre esik, ezért a rá következő pénteket munkanap-áthelyezéssel tesszük szabaddá. Ezt a munkanapot a vonatkozó rendelet alapján a rá következő héten, augusztus 29-én, szombaton kell majd ledolgozni. December 24-e, csütörtök ugyancsak munkanap-áthelyezésnek köszönhetően válik pihenőnappá, helyette december 12-én, szombaton fogunk dolgozni.

Háromnapos hosszú hétvégék ezúttal május elején és végén (május 1. péntekre esik, pünkösdhétfő pedig június 1-én lesz), illetve októberben (október 23. ugyancsak péntek) várnak az általános munkarendben foglalkoztatott dolgozókra. Munkaszüneti nap lesz értelemszerűen január elseje (szerda) is, itt azonban nincsenek munkanap-áthelyezések, azaz – hacsak a munkáltató másként nem rendelkezett – másnap már fel kell venni a munkát.

2020-ban két munkaszüneti napunk „vész el” amiatt, mert azok amúgy is hétvégére esnek. A rendszerváltás, azaz 1989 óta újra a nemzeti ünnepeink sorába emelt március 15. vasárnap lesz, akárcsak mindenszentek napja, november elseje, mely – mint a katolikus és az ortodox keresztény egyházak ünnepe – hazánkban 2000-től tartozik a munkaszüneti napok sorába.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!