ellenőrzik a pecásokat

2020.07.22. 11:00

Halászjegy, mégis sok a gond a vizeken

duol.hu

Forrás: MTI

Fotó: Varga György

Két héten beül öt eljárást is indítottak rekreációs célból halászókkal szemben a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) halőrei. Az ellenőrzések alkalmával 48, összesen 134 kg össztömegű jogosulatlanul kifogott halat foglaltak le és engedtek vissza eredeti élőhelyükre a szakemberek. A két hét alatt kiszabott halvédelmi bírságok összege meghaladja az egymillió forintot.

A helyszín változó: Tisza, Bodrog, Szamos, de szinte bármelyik vízterületet ki lehetne emelni. Az elkövetés módja pedig szinte mindig ugyanaz: jelöletlen halászeszköz használata, fogási napló vezetésének elmulasztása, a kifogott őshonos, fogható, de fajlagos tilalmi idővel, méret- és darabszám-korlátozással védett hal beírásának mellőzése, élve történő elszállításának kísérlete. Magyarország halgazdálkodási vízterületeinek hal­állománya nemzeti kincs, természeti érték és gazdasági erőforrás.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!