vagyonelkobzás

2021.03.16. 07:30

Fiktív számlák mintegy hárommilliárd forintért

duol.hu

A Fejér Megyei Főügyészség minősített költségvetési csalás bűntette és más bűncselekmények miatt indítványt tett azon szervezet további két tagjának – az egyik irányítónak és segítőjének – a letartóztatására, amely valós gazdasági eseményekhez nem köthető számlákat állított ki azért, hogy a számlabefogadó cégek jogosulatlan adólevonási tevékenységét biztosítsa – tájékoztatta lapunkat dr. Ott István főügyész.

A nyomozás adatai szerint a bűnszervezet 2018. január 1-től az egyik gyanúsított irányításával többszintű céghálózati formában jött létre azért, hogy az alsóbb szinten elhelyezkedő gazdasági társaságok felhasználásával a felső szinten működő tényleges kereskedők részére fiktív számlákat állítson ki azért, hogy biztosítsa a számlabefogadó cégek jogosulatlan adólevonási tevékenységét általános forgalmi adóra vonatkozóan.

A számlákat jellemzően reklámtevékenységre és ahhoz kapcsolódó szolgáltatásokra állították ki. A befogadott fiktív számlák alapján jogosulatlanul levont általános forgalmi adó összege mintegy 3 milliárd forint, a tevékenység pedig huszonhárom számlabefogadó céget érint.

A nyomozó hatóság a bűnös vagyon elvonása érdekében 560 millió forintot meghaladó értékben rendelt el lefoglalást, illetve zár alá vételt.

A bűncselekmény kiemelkedő tárgyi súlyára és törvényi fenyegetettségére figyelemmel, amely 5-től huszonöt évig terjedő szabadságvesztés, alaposan lehet tartani a gyanúsítottak szökésétől, elrejtőzésétől, valamint az elkövetés folyamatos, huzamos idejű voltára, magas szintű szervezettségére tekintettel a bűnismétlés veszélye is fennáll.

Alaposan lehet tartani tovább attól, hogy a terheltek a tanúk jogellenes befolyásolásával, a még le nem foglalt tárgyi bizonyítékok elrejtésével a bizonyítást veszélyeztetnék.

A Székesfehérvári Járásbíróság a bűnszervezet hét tagjának korábban elrendelt letartóztatása mellett további két tagjának a letartóztatását is elrendelte, a döntés védelmi fellebbezés folytán nem végleges.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!