készüljenek fel

2020.07.22. 15:00

Felhőszakadásra és zivatarra figyelmeztet az OMSZ

Az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése szerint több megyében is felhőszakadás és zivatar várható a mai napon, emiatt citromságra, azaz elsőfokú figyelmeztetést adtak ki.

duol.hu

Szerda esti zivatarlánc érkezése

Fotó: Fodorné Jassó Nikolett

A tájékoztatás szerint napközben szórványosan, de nagyobb számban a déli és a középső megyékben várható zivatar, amelyhez felhőszakadás (>20-30 mm), átmeneti szélerősödés (50-70 km/h), illetve néhol jégeső (1-2 cm alatt) társulhat. Az éjszakai órákban a déli országrészben sokfelé várható zivatar felhőszakadással (>30-40 mm), helyenként erős vagy viharos széllökésekkel (45-60 km/h), néhol jégesővel.

Figyelem! Zivatar alakulhat ki. Elsődleges veszélyforrást a villámlás jelent, emellett esetenként szélerősödés, jégeső előfordulhat!

Hajnalban egy gyenge hidegfront okoz elszórt záporokat. Napközben ÉNy felől csökken a felhőzet, többórás napsütés várható. Az északias szél csak néha élénkül meg. Marad a 25-30 fokos nyári meleg.

Orvosmeteorológia: Gyenge hidegfronti hatás terheli ma szervezetünket, mely leginkább a szív-és érrendszeri megbetegedésben szenvedőket viseli majd meg, de mindenki számára megterhelő lehet. A megfigyelések szerint ilyenkor a szívinfarktusok gyakorisága megnő, valamint a frontra érzékenyeknél egyre erősödő, görcsös fejfájás alakulhat ki. Korábbi műtétek és csonttörések helyén fájdalom jelentkezhet

Intenzív záporokból, zivatarokból rövid idő alatt 25-30 mm-t meghaladó csapadék hullhat.

 

Forrás: met.hu; koponyeg.hu

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!