Összekötni a szálakat

2021.06.01. 07:30

Az összetartozás kiállítása nyílt meg Fehérváron

A trianoni határokon túli magyar képzőművészek alkotásaiból nyílt kiállítás Székesfehérváron a Szent István Király Múzeum Csók István Képtárában.

Baráth Eszter/feol.hu

Az Összetartozunk – A trianoni határokon túli magyar képzőművészet remekei a Magyar Nemzeti Galéria gyűjteményéből című kiállítást a Szépművészeti Múzeum – Magyar Nemzeti Galéria és a Szent István Király Múzeum hozta létre.

A megnyitón Gulyás Gergely köszöntőbeszédének elején kiemelte, az egyik olyan helyen gyűltek össze pénteken, ahol a Magyar Állam életében minden elkezdődött, és ott emlékezhettek az egyik legfontosabb nemzeti sorskérdésre, Trianonra. – Trianon után az elszakított területeken élő legjelentősebb képzőművészek vannak segítségünkre. Az ő vezetésükkel járható be a magyarság számára a XX. század által készített keresztút, és ebben a kálváriában mutatják meg a sorsközösséget és az összetartozást – hangsúlyozta Gulyás Gergely. Kiemelte, az ő látószögük akkor is más, ha ugyanaz, és ezért segít egyszerre eltávolodni és egyszerre mélyebben megérteni mindazt, ami az elmúlt évszázadban a magyarsággal történt. – Trianon meghaladásának két feltétele van. Az egyik, hogy újra összekössük az elvágott szálakat magyarok és magyarok között – emelte ki a miniszter, és úgy vélte, 2010 óta nagy utat tettek meg a nemzet közjogi egyesítésétől kezdődően kulturális, gazdasági, egyházi, sport- és közösségi életben. – Ez a kiállítás és a szellemi erőtér, amelyből létrejött, jól mutatja, hogy ez nem csupán egy szép álom, hanem egy olyan valóság, amely létezik, és csak rajtunk múlik, mennyivel lesz erősebb – hangsúlyozta Gulyás Gergely.

Az ünnepélyes megnyitót követően a résztvevők megtekinthették a kiállított alkotásokat Fotó: PT/FMH

Baán László, a Szépművészeti Múzeum – Magyar Nemzeti Galéria főigazgatója elmondta, hogy bár régóta készültek erre a kiállításra, a járványhelyzet miatt tavaly nem tudták megnyitni. – Nemzeti összetartozásunknak mi lehetne jobb kiindulópontja, mint ez a város, amely történetében őrzi az ezeréves Magyarország történetét – emelte ki a helyszín fontosságát. A főigazgató hangsúlyozta, egy olyan tárlatot mutatnak be, amit a látogatók eddig még nem láthattak. A trianoni tragédia a művészeti életet is szétszakította, de mint mondta, a megmaradás parancsa erős volt, így tovább folyt a művészeti élet az elszakított országrészekben is. Székesfehérvár polgármestere, Cser-Palkovics András a kiállítás fontossága mellett kiemelte annak szimbolikusságát is, hiszen, mint mondta, a város kulturális életének újraindítása ezzel a tárlattal kezdődött meg.

A Csók István Képtárban csaknem 70, határon túli magyar képzőművész 82 alkotása, 9 tematikus szekcióba rendezve látható május 29-től.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!