előadás

2021.10.11. 08:00

Mesék, amelyek mindig utat mutatnak

Két meseórát is tartott a múlt héten szerdán a helyi József Attila Könyvtárban, a Várostörténeti esték sorozat keretében a neves mesekutató, író, meseterapeuta Boldizsár Ildikó, aki előbb a gyermekekkel a félelem, amíg felnőtt közönségével a boldogság témakörét próbálta meg körüljárni – természetesen ezúttal is a népmesékben rejlő ősi tudás segítségével.

Szabó Szabolcs

2021.10.07. Boldizsár Ildikó meseterapeuta előadása Dunaújváros József Attila Könyvtár Fotón: Boldizsár Ildikó meseterapeuta Fotós: Szabóné Zsedrovits Enikő SzZsE Dunaújvárosi Hírlap DH

Fotó: Zsedrovits Eniko

Boldizsár Ildikót különleges meglepetéssel fogadták szerdán délután a József Attila Könyvtárban.

A már több mint 50 kötetet jegyző, dunaújvárosi születésű mesekutatót, írót egykori általános iskolai pedagógusai egy közös fényképpel lepték meg, ezzel is jelezve, hogy évtizedek óta hatalmas büszkeséggel követik egykori tanítványuk iskolateremtő pályafutását. Boldizsár Ildikó elmondta, fantasztikus élményt jelentett számára, hogy kilencven dunaújvárosi és dunaföldvári tüneményes, érdeklődő gyerkőc előtt tarthatott előadást a könyvtárban.

A félelem és boldogság témakörét járta körbe előadásaiban Boldizsár Ildikó Fotós: Szabóné Zsedrovits Enikő/Dunaújvárosi Hírlap

– Az elmúlt időszak mindenkit megviselt, úgy tapasztaltam a gyermekeket a leginkább. A statisztikák is azt bizonyítják, hogy hétből egy fiatal nagyon nehezen vészelte át a járványhelyzet kihívásokkal teli hosszú hónapjait. Éppen ezért a gyermekekkel a félelem témakörével dolgoztunk, ehhez választottam meséket. A gyerkőcök nagyon nyitottak és őszinték voltak, és egy emlékezetes, tartalmas délutánt tölthettünk együtt – mondta el Boldizsár Ildikó, aki felnőtt közönségével már a boldogság témájával dolgozott.

Különleges ajándékkal lepték meg egykori tanárai a meseterapeutát

Kinek mit jelent a boldogság, mint fogalom és/vagy állapot? Állandóan törekednünk kell a „nagybetűs” boldogság érzésére? Ha igen, képesek vagyunk-e küzdeni, megdolgozni érte? E kérdéseket járta körbe interaktív előadásában Boldizsár Ildikó, aki közben bemutatta a népmesék rendszerét és fajtáit, valamint arról is szólt, ezen esszenciális történetek miként adnak kapaszkodót, tanácsot az élet kritikus pillanataiban.

– A mesékről gyakran az a torz képünk alakul ki, hogy e történetek végén mindig győz a jó, a gonosz elnyeri méltó büntetését, a szegénylegény pedig elnyeri a fele királyságot. Azonban koránt sincs mindig így! A mesék őszinték, hitelesek, olykor, ha kell, kegyetlenül szembesítenek minket az élet alapvető kérdéseivel, ellentétpárjaival és rendre építő jellegű megoldást, felismerést kínálnak gyermeknek és felnőtteknek egyaránt – fogalmazott előadása végén Boldizsár Ildikó, aki egy szép mesemondással zárta a szerda estét a József Attila Könyvtárban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!