otthonfelújítási támogatás

2021.05.26. 18:00

Térkövezés – lépésről lépésre tervezzük meg

Füvesítésre nem, de kerítésépítésre, térkövezésre igényelhető az otthonfelújítási támogatás.

duol.hu

A vissza nem térítendő állami támogatás 2022 végéig igényelhető a többi között térkövezésre, kerítésépítésre, télikertek, pergolák telepítésére, illetve a kivitelezés költségeire. A kapu, kerítés építése, a régi kerítés, kapu bontása és a keletkezett hulladék szállítása akkor támogatható, ha a bontást és a hulladékszállítást, valamint az új kapu, kerítés kivitelezését az a vállalkozó végzi, akivel a vállalkozói szerződés köttetett.

Az otthonfelújítási támogatás szauna beépítésére, kültéri lámpatestre, a ház előtti, kerítésen kívüli (vagyis közterületnek számító) járda, bejáró felújítására nem jár. Öntöző- és locsolórendszerek, kerti tó, valamint medence építése, tereprendezés, gyepszőnyegfektetés, füvesítés, műfű, murva, gumilap térburkolatként történő beszerzése szintén nem oldható meg belőle. A térkövezés azonban igen!

Az Első Beton Kft. kereskedelmi üzletágvezetője, Mahler Ferenc tapasztalata szerint mindenféle térkőre nagy az igény, a megrendeléstől számítva általában 1–3 héten belül várhatják a szállítmányt.

Gyalogosoknak elegendő a 4-5 centis térkő Fotó: dreamstime.com

Költségek tekintetében jó tudni: egy 20 m²-es terület térkőborítása 82 ezer és 200 ezer forint között mozog, ehhez jönnek az alapozás és a munka díjai. Az ár függ a térkő minőségétől és a színétől. Az egyszerűbb, 10 x 20 x 6 centiméteres térkövek négyzetméterára 4 ezer forint körül mozog, a prémium térkövek ára a 11 ezer forintot is elérhetik.

A szegedi cég szakmai tanácsokkal is ellátja a vásárlóit. Térkövezésnél a kulcs­szó a rétegezés. Először a térkövet válasszuk ki, színről, formáról és vastagságról kell dönteni, attól függően, hogy hová készül. Egy egyszerű autóbeállóhoz 6 centiméteres térkövet válasszunk; nagyobb súly elhordására ennél vastagabb, 8–10 centiméteres változat szükséges. Gyalogos forgalomnál elegendő a 4-5 centiméteres térkő.

Alapozásnál a kisebb teherbíráshoz elég a 15 centiméter vastag aljzat, nagyobb teherhez viszont legalább 30 centiméter szükséges.

A következő lépés a fagy- és teherhordó réteg kialakítása. A rétegezést zúzott kővel kezdjük, de földnedves beton vagy egyéb anyag is használható, amit alaposan döngöljünk le.

Az ágyazat kialakításához közkedvelt a 4 mm-es bazalt­zúzalék, amit 2-4 centiméter vastagságban húzzunk a teherhordó réteg fölé. A térkövet erre rakjuk le: mindig a széléről indítsuk, és legfeljebb fél centiméteres hézagokat hagyjunk! A fugázás nagyon finom homokkal, kvarchomokkal történjen. Utolsó lépésként célszerű vibrálógéppel döngölni.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!