2021.04.06. 12:00
Az új ételeket egyenként vezessük be, hogy a tüneteket felismerjük
Fotó: Shutterstock
Dunaújváros – Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerint az anyatej az élet első hónapjaiban teljes mértékben fedezi a csecsemő energia- és tápanyagszükségletét, az első év második felében a gyermek tápanyagigényének legalább felét, amíg a második életévig a szükséglet legfeljebb harmadát biztosítja.
Ahogy nő a baba, elkezdhető a hozzátáplálás. Oda kell figyelni azonban arra, hogy egyes ételek allergiát válthatnak ki. Ide tartozik a búza, a tehéntej, a tojás, a földimogyoró, a csonthéjasok (dió, mogyoró, mandula, makadámdió, kesudió, fenyőmag stb.), a szezámmag, a mustármag, a halak, a tenger gyümölcsei (kagyló, rák), a szója, a zeller, a farkasbab. Az allergén ételek (tojás, hal, mogyoróvaj) a betöltött négy hónapos kortól, az ötödik hónap kezdetétől adhatók, de figyelni kell arra, ezekből ne kapjon a baba egyszerre sokat.
Az új ételeket mindig egyenként vezessük be, hogy az esetleges tüneteket felismerjük. Ugyanebből az okból ajánlatos ezen ételek bevezetését a délelőtti órákra időzíteni.
Az ételek állagát illetően a folyékony-pépestől haladunk a darabos, majd a szilárd ételek felé. A rágásra szoktatást általában 8-10 hónapos kor körül kezdjük el úgy, hogy villával törjük össze a főzeléket, egy-egy nagyobb, de egészen puha zöldségdarabot hagyva benne, amit a baba az ínyével összenyomhat.
A csecsemők rágcsálnivalói legyenek borsó nagyságúak, vagy vékony, puha szeletek, amelyek a fogíny, a fogak között és a szájban könnyen összenyomhatók és szétomlók. Például főtt brokkoli, édesburgonya, sütőtök, banán, puha körte, barack, sárgadinnye, mangó, avokádó, húsgombóc, sajt
A hozzátáplálás során figyeljünk a baba éhségre és jóllakottságra utaló jeleire; türelmesen, saját tempójában etessük; csökkentsük a figyelmét elterelő ingereket. Minél többfajta ételkombinációval, ízzel ismertessük meg. Két új étel bevezetése között legalább három nap teljen el.