eredményesen pályáztak a Magyar Falu Program forrására

2020.08.25. 08:00

Sikeresek: bölcsődeépítés és más fejlesztések

Jelentős fejlesztések előtt áll a település. A Magyar Falu Programban és a TOP-os pályázatokban is eredményesen dolgozik a község vezetése és a képviselő-testület.

Horváth László

Augusztus 18-án, kedden informális ülést tartott Mezőfalva önkormányzata, ahol csak jó hírekről hallhattunk. Az ülés szünetében a fejleményekről és az ügyek állásáról Márok Csaba polgármestert kérdeztük.

– A Magyar Falu Program tekintetében Mezőfalva önkormányzatának képviselő-testülete úgy foglalt állást, hogy minden olyan szegmensre próbálunk pályázatot benyújtani, ahol pluszforráshoz, fejlesztéshez juthatunk. Az idei évben beadott pályázataink közül az óvodai udvar fejlesztése került pozitív elbírálásra, amelyben az óvodások kéréseinek, igényeinek megfelelően állítottuk össze a pályázati anyagot. Konkrétan új játékok beszerzése, árnyékolók, kerítések építéséhez szükséges források biztosítása volt a cél. További fejlemény, hogy a Magyar Falu Programban a civil programhoz is adtunk be pályázatokat. A közbiztonság, köztisztaság javítása érdekében a polgárőrség mobil kamerák beszerzésére törekszik. Az ökölvívó-egyesület a volt mozi épületének rendbetételéhez szeretne forrásokat, valamint a vadászegyesület is pályázott eszközbeszerzés érdekében – hallottuk a Magyar Falu Program mezőfalvi részleteiben.

Az óvodaudvaron új játékok telepítésére, árnyékolásra is lehetőség lesz

– Örvendetes hír lehet még a faluban élők számára, azon belül pedig leginkább a kisgyermekes családok számára, hogy nemcsak a Magyar Falu Program keretén belül dolgoztunk eredményesen, hanem az új bölcsőde megvalósítása is zöld utat kapott. Ez talán köszönhető annak is, hogy a védőnői visszaigazolások alapján a gyermeklétszám ezt igen alátámasztja. Tehát nem egy fölösleges beruházást fogunk létrehozni – emelte ki válaszában Márok Csaba, majd így folytatta:

Márok Csaba polgármester és a képviselők – Sóki László, Bán Balázs, Molnárné Troppert Mária, Papp Gyöngyi, Pethes Bálint – a múlt heti, informális testületi ülésen Fotó: Horváth László/Dunaújvárosi Hírlap

– A cél érdekében a Semmelweis utcában a meglévő telekhez a két mellette lévő ingatlant is megvásárolta az önkormányzat. Jelenleg telek­egyesítési és ügyviteli folyamatok zajlanak. Utána pedig folytatódik az engedélyeztetéssel és a többi hivatalos eljárási teendővel. Az épületben huszonnyolc gyerek, két csoportban kap majd helyet. Az intézmény nem zavarja a jelenlegi családi napközi működését, hiszen itt teljesen más térítési feltételeknek kell majd megfelelni. Várhatóan a jövő év végén használatba is veheti a legkisebb korosztály. A beruházás, amely 294 millió forintból, százszázalékos állami támogatás mellett, a TOP keretén belül valósul meg, egy újabb mérföldkő lesz a falu életében. Remélhetőleg sokunk örömére – mondta a bölcsődei projektről Márok Csaba, Mezőfalva polgármestere.

Az informális képviselő-testületi ülés keretén belül megtudtuk még, hogy a képviselő-testület döntött a szociális tűzifapályázat benyújtásában is. Kétszáz köbméter a megcélzott mennyiség, amelyből még nem tudják, mennyi realizálódik. Akármennyi is lesz, minden köbméternek örülnek majd, hiszen az évek során bebizonyosodott, hogy nagy szükség van rá.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!