végzősök figyelem

2020.04.25. 10:00

Szakdolgozatírás két-három hét alatt? Ezekkel a tippekkel sikerülhet

Idén fogjátok befejezni az egyetemi tanulmányaitokat, ezért szakdolgozat-leadás előtt álltok? Vészesen közeleg a határidő, de egy kicsit megcsúsztatok a munkával? Most összeszedtünk néhány hasznos tanácsot, melyeknek a betartásával rengeteg időt spórolhattok meg, és kimaxolhatjátok a leadás előtti utolsó heteket.

duol.hu

Forrás: Shutterstock

Olvassátok át az útmutatót

Ahány felsőoktatási intézmény, annyi szokás. Éppen ezért, mielőtt bármibe is belevágnátok, olvassátok el, hogy milyen alap formázási követelmények, tartalmi szabályok vonatkoznak rátok. Sokkal rosszabb, ha a végén jöttök rá, hogy nem jó betűméretet használtatok, vagy éppen a fejezetek felosztása során dolgoztatok teljesen más rendszer szerint, mint ami az elvárás.

Készítsetek vázlatot

Rengeteg időt és energiát takaríthattok meg azzal, ha a tényleges dolgozat elkezdése előtt rendszerezitek a gondolataitokat és vázlatot készítetek. Ha ezzel megvagytok, akkor már sokkal közelebb jártok a kész szakdolgozathoz, mint hinnétek. Innentől ugyanis már nincs más dolgotok, csak le kell ülnötök és részletesen ki kell fejtenetek a vázlatpontokat.

Szerezzétek be a szakirodalmakat online

A járvány miatt nem egyszerű a forrásanyagok felkutatása, mivel a könyvtárak is ideiglenesen bezártak, de a legtöbb helyen igyekeznek alternatívákat kínálni a diákoknak. Ezek kihasználásával is időt takaríthattok meg, hiszen a könyvtárban történő böngészés helyet csupán néhány kattintással elérhetitek a szükséges könyveket. Ezekről a lehetőségekről itt írtunk részletesebben. Ha pedig online adatbázisokat kerestek, ezt a korábbi cikkünket ajánljuk figyelmetekbe.

Rendszerezzétek a hivatkozásokat

Érdemes már a szakirodalmi háttér feldolgozása közben elkészítenetek a hivatkozásjegyzéket, így ugyanis nem a dolgozat végén kell majd visszakeresnetek egy-egy gondolat szerzőjét.

Forrás: uniduna.hu

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!