nő a balesetek bekövetkezésének kockázata

2019.11.06. 18:00

Itt van az ősz, vigyázni kell újra az utakon!

Az őszre jellemző ködös, párás levegő, a nappalok rövidülése kapcsán a romló látási viszonyok, a lehulló falevelektől csúszós útburkolat jelentősen növelik a balesetek bekövetkezésének kockázatát.

Török Tímea

A nyári időszakban megszokotthoz képest az őszi időszak óvatosabb és elővigyázatosabb közlekedést kíván mindnyájunktól. Ugyanakkor a megváltozott közlekedési feltételek próbára teszik a járműveket is, ezért ellenőrizni kell és érdemes, hogy biztonságos, megfelelő műszaki állapotú járművel induljunk útnak.

A járművek őszi-téli felkészítése már időszerű. Ajánlatos átvizsgáltatni az akkumulátort, a gumiabroncsokat, a világítást és a fékrendszert is. Jó ha tartunk az autóban jégkaparót, jégoldó spray-t, páramentesítőt és nem hátrány a jól működő ablaktörlő sem.

Az izzók fényereje sok évi használat után akár a felére is csökkenhet, szennyeződés, sár és vízpermet ugyancsak jelentősen ronthatja a fényerőt. A kifogástalanul működő világítóberendezés ebben az időszakban kiemelt hangsúlyt kap, ezért rendszeresen ellenőrizzük és tartsuk karban.

A műszaki biztonság egyik alapkövetelménye a fékek, a futómű és a gumik kifogástalan állapota. A megfelelően megválasztott téli autógumikkal vészfékezés esetén jelentősen lerövidül a féktávolság, ami – főleg az autópályákon nagy sebességgel való közlekedés esetén – akár életet is menthet.

A téli gumik használata a csapadék kellő elvezetésével és a biztonságosabb úttartással a zord körülmények közötti egyenletes haladást biztosítja. A nyári gumi 7 fok alatt már nem teljesíti feladatát.

Gyalogosok és kerékpárosok

Fokozottan kell figyelni az oldalszélre, hiszen a kerékpár könnyen felborulhat. Sok baleset oka a szabálytalan kanyarodás, ezért lényeges, hogy a művelet megkezdése előtt a kerékpáros mindig nézzen hátra. Az őszi időszakban kiemelt szerepet kap a láthatóság kérdése, fényvisszaverő anyagokkal láthatóságunkat és biztonságunkat a sokszorosára növelhetjük.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!