Katasztrófavédelem

2024.04.15. 18:00

Két városban is életet mentett a szén-monoxid-érzékelő

Egy székesfehérvári és egy dunaújvárosi társasházi lakásban is a szén-monoxid-érzékelő figyelmeztette a lakókat a mérgező gázra április 14-én. Székesfehérváron egy gázkazán, Dunaújvárosban a fürdőszobában lévő gázbojler működése közben keletkezett szén-monoxid.

Duol.hu

Illusztráció.

Fotó: Shutterstock

A tűzoltók mindkét helyszínen méréseket végeztek, amelynek során a műszer szén-monoxid-koncentrációt jelzett. Személyi sérülés nem történt, a nyílt égésterű, gázüzemű fűzőberendezések közelében lévő szén-monoxid-érzékelő időben jelezte a lakóknak a veszélyt, akik azonnal segítséget kértek, kinyitották az ablakokat és elhagyták a lakást, írja a Fejér Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság.  

A szén-monoxid-mérgezés veszélyével a melegebb napok beköszöntével is számolni kell azokban a lakásokban, ahol egész évben nyílt égésterű, gázüzemű vízmelegítővel, kazánnal állítják elő a meleg vizet. Ha ezeknek a készülékeknek a közelében nem megfelelő a levegő-utánpótlás, akkor szén-monoxid keletkezik. Az ilyen helyiségekben állandó és automatikus szellőzésre van szükség, az ablakokba légbevezetőt kell szerelni, nem elegendő időnként szellőztetni. Ugyanis, ha jól szigetelnek az ajtók és az ablakok, de nincsenek légbevezetők, a nyílt lánggal működő vízmelegítő működés közben elhasználja a helyiség levegőjét és szén-monoxid fejlődik. Ez a gáz pillanatok alatt létrejön, és már nagyon kis koncentrációban halálos lehet.

A szén-monoxid színtelen, szagtalan gáz, ezért életet menthet, ha a fűtőeszköz egy-másfél méteres körzetében, fejmagasságban működik egy szén-monoxid érzékelő. A katasztrófavédelem rendszeresen ellenőrzi a boltokban elérhető érzékelőket, azonban interneten lehet találkozni nem megbízható készülékekkel.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában