Roadpol ellenőrzés

2024.03.19. 19:00

Ötvenkét motoros nem viselt bukósisakot

Egy hét alatt ötszázharmincöt esetben tapasztalták a rendőrök vármegyénk útjain azt, hogy nem használták a biztonsági övet. Többek közt ez derül ki a Roadpol nevű közlekedésbiztonsági ellenőrző akció összegzéséből.

Molnár Emese

Forrás: police.hu

Mint azt már korábban is hírül adtuk, hogy a Roadpol Operational Group (Európai Közlekedésrendészeti Szervek Hálózata Műveleti Csoport) éves ellenőrzési terve alapján a magyar rendőrség március 11-17. között egy olyan nagyszabású akciót tartott, amelynek során a passzív biztonsági eszközök használatát, meglétét figyelték a megállított járművekben. A passzív biztonsági eszközök közé tartozik a biztonsági öv, a gyermekbiztonsági rendszer, a motorosok esetében pedig a bukósisak.

Az országos adatokat tekintve a rendőrök 15.449 esetben tapasztalták a biztonsági öv használatának elmulasztását, túlnyomórészt (11753 alkalommal) a járművezető nem kapcsolta be a biztonsági övet. A gyermekbiztonsági rendszert 265-en nem használták, 52 motorkerékpáros pedig bukósisak nélkül közlekedett.

A térségi tapasztalatokról a Fejér Vármegyei Rendőr-főkapitányság azt írta, hogy egyenruhásaink 535 esetben tapasztalták a biztonsági öv használatának elmulasztását. A gyermekbiztonsági rendszert 12-en nem használták, és 8 motorkerékpáros közlekedett bukósisak nélkül.

A rendőrség arra hívja fel a közlekedésben résztvevők figyelmét, hogy mindig tartsuk be a szabályokat. A biztonsági öv használata a gépjárművekben nemcsak a járművezető, de utasai számára is kötelező, és nem lehet elégszer hangsúlyozni, hogy használata életeket menthet meg. Az eszköz a balesetet megakadályozni nem tudja, de annak bekövetkezése esetén a sérülések fokát jelentősen csökkentheti, sőt, akár életet is menthet.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában