Ügyészség

2024.02.17. 13:00

Más személy okmányát használták fel autóvásárlás során

A Sárbogárdi Járási Ügyészség közokirat-hamisítás bűntette és további bűncselekmények miatt vádat emelt azzal a két férfival szemben, akik más személy okmányának felhasználásával kötöttek gépkocsi adásvételi szerződést - áll a vármegyei főügyészség sajtószóvivőjének szerkesztőségünkhöz is eljuttatott közleményében.

Duol.hu

20200530 Használtautó kereskedés Dunaújváros

Fotó: Laczkó Izabella

Mint írták személyi igazolvány tulajdonosa az egyik vádlott munkavállalója volt, akinek a beleegyezésével a vádlott a munkaviszony bejelentése érdekében telefonjával lefényképezte a férfi személyi igazolványát és lakcímkártyáját. A vádlott elhatározta, hogy megvásárolja a másik vádlott személygépkocsiját, 30.000,- Ft-ot kifizetett vételárként. A terheltek adásvételi szerződést írtak úgy, hogy a szerződésben a vádlott munkavállalójának adatait rögzítették vevőként. A gépkocsit kifizető vádlott tanúként írta alá a saját nevét, illetve a másik vádlott tanúként aláíratta az udvarban dolgozó sógorával a szerződést. A vádlottak a szerződéskötés napját is meghamisították. 

A hamis szerződést az egyik vádlott benyújtotta az illetékes okmányirodába a tulajdonos változás bejegyzése céljából. Az okmányiroda a személyi igazolvány tulajdonosát vélelmezett tulajdonosként a közhiteles nyilvántartásba bejegyezte, azonban mivel átírási kötelezettségének nem tett eleget, az okmányiroda felszólította, hogy a gépkocsi forgalmi engedélyét és rendszámát a hatóságnak adja le. A vádlottak cselekménye ekkor lepleződött le, a szerződésben vevőként hamisan szereplő férfi a rendőrségen feljelentést tett. 

Az ügyészség vádiratában, tárgyalás mellőzésével a vádlottak egyikével szemben közérdekű munka büntetés, míg a további vádlottal szemben pénzbüntetés kiszabását indítványozta.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában