Ügyészségi infó

2023.11.30. 10:00

Veszélyes hulladékot gyűjtött egy férfi és egy nő Dunaújvárosban

A Dunaújvárosi Járási Ügyészség veszélyes és különösen jelentős mennyiségű hulladékra folytatólagosan elkövetett hulladékgazdálkodás rendje megsértésének bűntette miatt vádat emelt azzal a férfival és nővel szemben, akik veszélyes hulladékot gyűjtöttek, illetve tároltak Dunaújvárosban – közölte szerkesztőségünkkel a vármegyei főügyészség sajtószóvivője.

Duol.hu

A képeken az összegyűjtött és tárolt, veszélyes összetevőt is tartalmazó hulladék látható

A vádlottak házastársak, hajléktalan életmódot folytattak, megélhetésüket „lomizásból” és a városi szemét összegyűjtése és válogatása után birtokukba került hulladék értékesítéséből biztosították. Egy garázsban éltek, amelynek a környezetében nagymennyiségű hulladékot gyűjtöttek össze, illetve tároltak, majd szétbontást követően az értékesíthető vasanyagot, illetve más hulladékot eladták, a maradékot pedig elégették vagy felhalmozva a területen hagyták. Az összegyűjtött 200 m3 hulladék 10%-a veszélyes hulladékot tartalmazott, amely a garázssor mögött egy 15×20×2 m nagyságú halomban állt.

 

A terheltek 2021-ben átköltöztek egy másik garázsba, amelynek a környezetében szintén hulladékot halmoztak fel mintegy 90 m3 mennyiségben, amelynek 30%-a szintén veszélyes hulladék volt, így kátrányos lemez, kiselejtezett hűtők, azbeszt tartalmú palahulladék, égetésből visszamaradt salak, festékes vödrök, elektronikai hulladékok. 

A vádlottak a hulladék összegyűjtését és tárolását hulladékgazdálkodási engedély nélkül végezték. 

A szabad ég alatt elhelyezett, veszélyes összetevőt is tartalmazó hulladékok nagy mennyiségükből adódóan mindkét területen alkalmasak az emberi élet, testi épség, egészség, a föld, a víz, a levegő vagy azok összetevői, illetve az élő szervezet egyedének veszélyeztetésére. 

Az ügyészség vádiratában a terheltekkel szemben végrehajtásában próbaidőre felfüggesztett börtönbüntetés kiszabását indítványozta.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában