Vigyázz! Mustgáz!

2023.09.24. 11:00

Halálos veszély Fejér borospincéiben is: a mustgáz most a mumus!

Szellőztetés, szén-dioxid érzékelő, gyertya: minden eszközt be kell vetniük a borosgazdáknak, hogy a szüret veszélye, a mustgáz, ne szedjen áldozatokat. Történt már haláleset, amikor sajnos az előre bekészített gyertya a pince lépcsőjének tetején maradt... Arra voltunk kíváncsiak, az elmúlt éveket összegezve, Fejér vármegyében hányszor történt baj a mérgező gáz miatt?

Duol.hu

Fotó: Katasztrófavédelem / archív

– Az elmúlt esztendők szüreti időszakában mustgáz-mérgezés gyanúja miatt nem volt szükség tűzoltói beavatkozásra Fejér vármegyében. 2018 szeptemberében ugyanakkor egy székesfehérvári és egy soponyai borospincében is rosszul lett egy ember. Ugyanebben a hónapban Alsószentivánon pedig azért kérték a katasztrófavédelem segítségét, mert egy férfi a hordókkal teli pincében felejtette a kulcsait, ahova a must erjedéséből felgyülemlett szén-dioxid (mustgáz) miatt már nem tudott visszamenni. A tűzoltók légzőkészülékben mindhárom helyszínen alacsony oxigénszintet mértek – árulta el a feol.hu érdeklődésére Szabó-Bisztricz Anett tűzoltó százados, szóvivő. 

A mustgáz a szőlő levének erjedésekor, vagyis cukortartalmának alkohollá alakulásakor keletkező szén-dioxid. A veszélye abban rejlik, hogy nehezebb a levegőnél, ezért zárt térben, rosszul szellőző helyiségben, például borospincében a padló szintjétől fokozatosan emelkedve, a helyiséget telítve szorítja ki az oxigént. Egy ilyen pincében tartózkodva nagyon könnyen elveszíthetjük az eszméletünket, elesünk, és a padló közelében még kevesebb az oxigén. 

– Sajnos mire a borospincékben tartózkodók észlelik a bajt, sok esetben már nem tudnak cselekedni, a friss levegőre menekülni, ezért nagyon fontos a megelőzés. A mustgáz veszélyével még a tapasztalt borászoknak is számolni kell, nem szabad csupán a rutinra hagyatkozniuk – fogalmazott a szóvivő. 

A megelőzésért pedig több dolgot is tehetünk: mint mondta, ha nincs a pincében szén-dioxid-érzékelő, akkor a hagyományos gyertyás módszer is alkalmazható annak ellenőrzésére, hogy megfelelő-e a levegő a földalatti helyiségben. – Ilyenkor fontos, hogy az égő gyertyát ne kézben, hanem például egy lapáton tartsuk lábmagasságban magunk előtt, és úgy menjünk le a pincébe. Ha a gyertya lángja kialszik, nincs elég oxigén, életveszélyes a pincébe menni – figyelmeztetett.

Hasznos tanács továbbá, hogy a szüreti időszakban javasolt a pinceajtóra egy figyelmeztető feliratot is elhelyezni: Vigyázz! Mustgáz!. A gyertya és a gyufa is legyen jól látható helyen, például a pinceajtóhoz ajánlatos bekészíteni, nehogy megfeledkezzünk a levegő ellenőrzéséről. – Égő gyertya nélkül ebben az időszakban még csak egy pillanatra se szaladjunk le a pincébe! Sajnos mustgáz miatt történt már haláleset, ahol a gyertya a lépcső tetejénél maradt, használatlanul... – intett óvatosságra Szabó-Bisztricz Anett, akitől azt is kérdeztük továbbá, ha valaki észleli a bajt, mit tanácsos tenni? Speciális eszközök nélkül, mint például a légzőkészülék, szabad-e lemenni a bajba került emberhez a pincébe? Hívjon azonnal szakértő segítséget, vagy gyorsan vigye ki a levegőre az áldozatot?

– Nagyon fontos, hogy ha arra gyanakszunk, hogy valaki esetleg mustgáz miatt rosszul lett, ne rohanjunk utána, hanem azonnal a 112-es egységes segélyhívó számon kérjük a tűzoltók segítségét. A szén-dioxiddal telített pincébe csak sűrített levegős légzőkészülékben szabad bemenni, ilyen a tűzoltóknak van. Ha a segítséget nyújtó sűrített levegős légzőkészülék  nélkül lerohan a pincébe, akkor az oxigénhiányos környezetben ő  is rosszul lesz, őt is menteni kell és nem tudja felhozni azt, aki először ment le a helyiségbe – fogalmazott a szóvivő.

A katasztrófavédelem kisfilmje egy feltételezett eset alapján mutatja be a mustgáz veszélyét.


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában