Munkára kényszerítették

2023.05.11. 17:58

Nagykarácsonyban 2.000,- Ft-os napibérért dolgoztak

A Fejér Vármegyei Főügyészség többszörösen minősülő emberkereskedelem és kényszermunka bűntette miatt indítványozta annak a két férfinak a letartóztatását, akik kiszolgáltatott helyzetüket kihasználva, megtévesztéssel munkára kényszerítettek öt sértettet.

duol.hu

A nyomozás adatai szerint a két gyanúsított négy sértettet, két nőt és két férfit – akik közül ketten hajléktalanok voltak – előnyösnek tűnő ígéretekkel, a nehéz anyagi helyzetükből fakadó kiszolgáltatott helyzetüket kihasználva rábírtak arra, hogy egy nagykarácsonyi, illetve alapi ingatlanba költözzenek és munkát végezzenek. A szállásul szolgáló házban illemhely nem volt, mosási és tisztálkodási lehetőség lavórból történt, folyóvíz nem volt bevezetve. A gyanúsítottak a sértetteket minden hétköznap, időnként szombatonként is egy másik településen lévő gyárba vitték, ahol takarító munkát kellett végezniük. A munkáért a megígért fizetés helyett két sértettnek napi 2.000,- Ft-ot adtak, amelyből saját maguknak kellett biztosítani a napi ellátásukat, míg a többi sértett részére a napi fizetést a gyanúsítottak önkényesen, előzetes megállapodás nélkül fizették ki. A gyanúsítottak a nehéz anyagi körülményeiből adódó helyzetét kihasználva egy ötödik férfit is takarító munkára szerveztek be. 

A cselekmény kiemelkedő tárgyi súlya és törvényi fenyegetettsége, - amely a jelenlegi minősítés mellett öt évtől tíz évig terjedő szabadságvesztés - megalapozza a szökés, elrejtőzés veszélyét. Alaposan lehet tartani a bizonyítás megnehezítésének a veszélyétől is a tanúk jogellenes befolyásolása útján, továbbá a sértetti kör esetleges bővülése révén. A gyanúsítottak egyike a cselekményt erőszakos többszörös visszaesőként követte el, míg a másik férfi büntetőeljárás hatálya alatt állt, így vonatkozásukban a bűnismétlés reális veszélye fennáll. 

A Székesfehérvári Járásbíróság az ügyészi indítványnak helyt adott és elrendelte a gyanúsítottak letartóztatását, a döntés fellebbezésükre tekintettel nem végleges.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában