A bíróság elrendelte a letartóztatást

2023.04.14. 17:00

Zsarolás - nem térült meg a 3,5 millió forintos kár

Molnár Emese

Forrás: Youtube

A Székesfehérvári Járási Ügyészség bűnszövetségben elkövetett zsarolás bűntettének megalapozott gyanúja miatt indítványozta annak a férfinak a letartóztatását, aki két társával megzsarolt egy férfit. A trió elfogásáról még szerdán számolt be a Fejér Vármegyei Rendőr-főkapitányság (videóval), amelyet ezen a linken érnek el

A nyomozás adatai szerint a gyanúsított egy büntetés-végrehajtási intézetben volt fogvatartott, amikor külső munkavégzés során megismerkedett a sértettel és arra kérte, hogy juttasson neki egy mobiltelefont. A kérésnek a férfi eleget is tett, azonban a gyanúsított a szabadulását követően a két társával való összejátszással közölte a sértettel, hogy a telefon „megbukott”, és 2-2 millió forintért azt átveheti tőlük, azonban amennyiben nem fizet, a telefont a nyomozó hatóságnak adja át és ellene büntetőeljárás fog indulni. 

A sértettben a fenyegetés komoly félelmet keltett, ezért elmondta apjának a történteket és a zsarolóknak átadtak 1,5 millió forintot, azonban a telefont a SIM-kártyával nem kapta vissza, hanem további 2 millió forintot követeltek. A sértett a kért összeget kifizette, cserébe pedig visszakapta a telefont a SIM-kártyával. A gyanúsítottak ezt követően azonban tovább zsarolták a sértettet, újabb 1 millió forint átadását követelték, ezért a sértett apja értesítette a nyomozó hatóságot. A pénz átadására megbeszélt helyszínen a nyomozó hatóság a zsarolókat intézkedés alá vonta, azonban a bűncselekménnyel okozott 3,5 millió forint kár eddig nem térült meg.

A gyanúsított többszörösen büntetett előéletű, visszaeső, a legutóbbi büntetésből való szabadulását követően mintegy három hónappal követte el a cselekményét haszonszerzés érdekében. Megalapozottan feltehető, hogy szabadlábon hagyása esetén a bűntársaival való egyeztetés vagy a sértettekkel történő kapcsolatfelvétel útján a bizonyítást veszélyeztetné, a büntetőeljárásban résztvevőket jogellenesen befolyásolná, továbbá  szabadlábra kerülése esetén újabb szabadságvesztéssel büntetendő bűncselekményt követne el.

A Székesfehérvári Járásbíróság az ügyészi indítványnak helyt adott és elrendelte a férfi letartóztatását, a döntés fellebbezés folytán nem végleges.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában