Vádemelés

2023.02.08. 10:00

Bántalmazással kényszerített prostitúcióra két nőt egy dunaújvárosi család

A Fejér Vármegyei Főügyészség többszörösen minősülő emberkereskedelem és kényszermunka bűntette, valamint további bűncselekmények miatt emelt vádat egy dunaújvárosi férfi, az édesanyja és két testvére ellen, akik bántalmazással kényszerítettek prostitúcióra két nőt.

Fejér Vármegyei Főügyészség

Fotós: Shutterstock

A vádirat szerint a vádlottaknak 2019. évben munkaviszonya, rendszeres jövedelme nem volt, ezért elhatározták, hogy a férfi internetes közösségi oldalakon keres partnert, akit szerelem ígéretével, megtévesztéssel a lakásukba csal, ott családtagjaival elszállásolják, prostituáltként dolgoztatják, és az ebből származó bevételt beszedik, felélik. 

A férfi felügyelte a későbbi sértettek prostitúciós tevékenységét, a család többi tagja pedig rendszeres haszonszerzés céljából úgy segítette őt, hogy a lakás egyik szobáját rendelkezésre bocsátották, illetve a tevékenységgel összefüggő különböző hirdetéseket, díjakat megfizették. 

A dunaújvárosi férfi 2019 tavaszán ismerkedett meg az első sértettel, akinek azt ígérte, hogy együtt fognak élni, családot alapítanak, azonban rövid idő elteltével közölte vele, hogy ha szereti, akkor ezt bizonyítani kell úgy, hogy prostituáltként dolgozik. 

A nő a férfi kérésébe beleegyezett, ezért különböző internetes oldalakon fényképfelvételekkel szexuális szolgáltatásait kínálta. A férfi és édesanyja kioktatták a sértettet arról, hogy hogyan viselkedjen a „vendégekkel”, mit mondjon nekik. A sértettnek „az ügyfelek” rendelkezésére kellett állnia akár az éjszakai órákban is. Amennyiben a „vendég” nem volt elégedett a nő szolgáltatásaival, előfordult, hogy a férfi vagy édesanyja bántalmazták a nőt, több esetben megpofozták. 

A nő 2019 nyarán elszökött a családtól, azonban félt a szökés következményeitől, ezért meggondolta magát és visszament a vádlottakhoz. A nő a tevékenységéért járó összegből nem tarthatott meg egy fillért sem, azt rögtön át kellett adnia a családnak, az így megszerzett havi 500-600 ezer forint bevételt pedig a férfi és családtagjai felélték, miközben a nőnek rendszeresen, naponta csak egy szendvicset adtak és az ügy egyik vádlottjának már nem viselt ruháit kapta meg. 

Olyan is előfordult, hogy a családot irányító férfi a sértettet fenyegetéssel arra kényszerítette, hogy a sértett segítséget kérő szüleinek jelzésére megjelenő rendőrök előtt a valóságot ne tárja fel. A rendőri intézkedés így eredménytelen maradt. 

A nőt a vádlottak teljesen kizsákmányolták 6 hónapon keresztül, ami azzal ért véget, hogy a nő 2019 őszén végleg elszökött a családtól. 

Ezt követően ismerkedett meg a férfi egy internetes oldalon az ügy másik sértettjével, akit szintén rávett arra, hogy költözzön hozzá. A vádlottak célja ez esetben is az volt, hogy a nőt prostituáltként dolgoztatják a lakásukon, az így szerzett bevételt pedig a megélhetésükre fordítják. 

A sértett különböző internetes oldalakon kínálta szexuális szolgáltatásait, „ügyfeleket” fogadott a család lakásán, „ügyfelekhez” járt, a tevékenységéből származó bevételt azonban a családnak kellett átadnia, akik azt saját kiadásaikra fordították. 

Az elkövetők cselekménye 2020 nyarán lepleződött le. Miután az elkövetők közül ketten letartóztatásba kerültek, a másik két terhelt a sértettek egyikét megpróbálta rávenni vallomása visszavonására. 

A vádlottak cselekménye többszörösen minősülő emberkereskedelem és kényszermunka bűntettének, kényszerítés hatósági eljárásban bűntettének és hamis tanúzásra felhívás bűntettének megállapítására alkalmas, melynek közül a legsúlyosabb bűncselekmény büntetési tétele 5 évtől 15 évig terjedő szabadságvesztés. 

A vádlottak felelősségéről a Székesfehérvári Törvényszék dönt majd. Az ügyről kiadott korábbi rendőrségi közlemény az alábbi linken érhető el: https://www.police.hu/hu/hirek-es-informaciok/legfrissebbhireink/bunugyek/emberkereskedelem-es-kenyszermunka-csaladi-1

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában