A jogász válaszol

2023.01.21. 10:00

A közlekedési szabálysértésről

A közlekedési balesetek közül szabálysértésnek minősül, ahol nyolc napon belüli sérülést szenvedett a sértett, ahol a sérülés nyolc napon túli, az már közlekedési bűncselekménynek minősül.

dr. Unger Zsolt

Fotó: MW

A közlekedési szabálysér­tések gyakori esete, amikor két vagy több jármű ütközik össze és nincs súlyos sérülés. A baleset helyszíne alapozza meg az illetékességet: az a kapitányság vizsgálja az ügyet, ahol a baleset történt. Ha a helyszínen egyértelmű a baleset okozásáért a felelősség, és sérülés sincs, akkor nem szükséges rendőri in­tézkedést kérni. Rendőri intézkedés esetén, ha a vétkes jármű vezetője elismeri a baleset okozásáért a felelősséget, akkor a rend­őr helyszíni bírságot szab ki, s 6 büntetőpontot rögzít. 

Szabálysértési ügyekben több jogorvoslati lehetőség van. Ha rendőri intézkedés volt, és senki nem ismeri el a felelősséget, akkor az intézkedő rendőrség szabálysértési osztálya hoz határozatot. 

Ha a rendőrség számára és a bizonyítékok alapján egyértelmű, hogy ki a felelős a balesetért, akkor határozatot hoz és az elkövetővel szemben pénzbírságot, esetleg eltiltást alkalmaz. 

Ezzel a határozattal szemben meghallgatást lehet kérni, ahol a rendőrség előtt szóban vallomást lehet tenni, szakértő kirendelését lehet indítványozni. A rendőrség a felvett bizonyítás alapján megváltoztathatja, illetve hatályában fenntarthatja korábbi határozatát. Ezzel az újabb határozattal szemben kifogás nyújtható be a szabálysértési ügyeket tárgyaló bírósághoz, amely másodfokú hatóságként jár el az ügyben. 

A szabálysértési határozatban közlekedési balesetek és egyéb közlekedési szabályszegő magatartás miatt kiszabott közúti járművezetéstől eltiltás esetén utánképzés elrendelésére akkor kerül sor, ha legalább hat hónapos eltiltást szabtak ki. 

Hat hónap alatti eltiltás esetén utánképzés nincs, és nincs utánképzés akkor sem, ha 6 hónapot meghaladja az eltiltás, de kizárólag valamelyik kategóriától tiltották el. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában