Legyen óvatos

2022.12.02. 15:00

A legtöbb lakástüzet a mécsesek okozzák

Szabó Szabolcs

lakástűz illusztráció

Fotós: Bujdos Tibor

DH-infomráció -Elkezdődött az adventi időszak, a karácsonyra történő készülődés, sokan fényfüzérekkel, mécsesekkel díszítették fel lakásukat. Azonban ha nem tartjuk be a megfelelő előírásokat, ezek a hangulatos díszek számtalan veszélyt hordoznak magukban – figyelmeztet tájékoztatójában a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság és az Országos Tűzmegelőzési Bizottság, amely kiemelte: az adventi időszakban kétszer annyi lakástűznél avatkoznak be a katasztrófavédelem tűzoltóegységei, mint az év más részében. 

Egy élet munkája mehet tönkre néhány perc alatt

A nem megfelelő módon rögzített gyertya vagy a koszorú alatt lévő tűzálló alátét hiánya egy élet munkáját teheti tönkre néhány perc alatt. Különösen figyelni kell arra, hogy a kiszáradt adventi koszorú nagyon könnyen lángra kap, ezért a gyertyát ne a terítőre, hanem mindig egy tűzálló alátétre helyezze, és az égő gyertyákat soha nem szabad felügyelet nélkül hagyni. Fontos továbbá, hogy a fényfüzéreket megbízható helyről vásároljuk meg. A rossz minőségű fényfüzér nemcsak az áramütés, hanem a tűz kialakulásának lehetőségét is magában hordozza. Ha a korábbi években megvásárolt díszt vesszük elő, használat előtt mindig ellenőrizni kell annak sértetlenségét. Ha a vezeték vagy a hosszabbító megtört, eldeformálódott, megolvadt, nem szabad többet használni. Éjszakára vagy a távollétünk idejére mindig ki kell húzni a konnektorból.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!