A bűncselekménnyel okozott kár: 2.100.000 Ft

2022.06.16. 16:00

Adategyeztetésből csalás

Az áldozattá válás elkerülése érdekében fogadják meg a Tolna Megyei Rendőr-főkapitányság tanácsait!

police.hu

Illusztráció

Egy 23 éves dunaföldvári lakos feljelentést tett ismeretlen tettes ellen, aki telefonon felhívta őt és egy bank nevében mutatkozott be adategyeztetés céljából, olvasható a police.hu-n. A sértett megadta számára a személyes adatait, bankszámlaszámát, valamint a banki azonosító adatait. Az ismeretlen elkövető így a sértett számlaszámáról átutalt 2.100.000 forintot egy másik bankszámlára a sértett beleegyezése nélkül. A bűncselekménnyel okozott kár: 2.100.000 Ft.

Felhívjuk a figyelmet arra, hogy a bankok nem kérnek ügyfeleiktől sem telefonon, sem e-mail útján bizalmas banki azonosító adatokat és jelszavakat!

Soha ne adják meg ismeretleneknek se banki, se személyes adataikat!

- Kezeljék óvatosan a kéretlen telefonhívásokat!

- Jegyezzék fel a hívó telefonszámát, és mondják meg neki, hogy visszahívják!

- Annak az ellenőrzésére, hogy az illető valóban az, akinek mondja magát, keressék meg a szervezet telefonszámát (a weboldalukon vagy online kereséssel), és keressék meg őket közvetlenül!

- Az ellenőrzéshez ne használják a hívó által megadott telefonszámot! (a szám hamis lehet, vagy kifejezetten a csaláshoz is létrehozhatták).

- A csalók az interneten könnyen megszerezhetik az alapvető információkat rólunk vagy a vállalatunkról (például a közösségimédia-profilok felhasználásával). Nem bízhatnak meg a hívóban csak azért, mert ismeri ezeket az adatokat.

- Soha ne adják meg a betéti-, vagy hitelkártyájuk PIN-kódját, vagy az online banki jelszavakat!

Amennyiben hasonló hívást kap, illetve ha efféle hívás során adatait átadta, haladéktalanul jelezze az esetet az érintett pénzintézetnek, ha kára keletkezett, tegyen bejelentést a 112-es hívószámon, vagy személyesen a rendőrségen!

Vezető képünk illusztráció. 

 


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában