Színes programok

2022.04.12. 17:00

Bűnmegelőzés napja Fejér megyében

A Fejér Megyei Rendőr-főkapitányság és valamennyi rendőrkapitányságának bűnmegelőzési szakemberei egész napos rendezvénysorozatot tartottak illetékességi területeiken.

police.hu

A bűnmegelőzést Magyarországon a Nemzeti Bűnmegelőzési Stratégiáról szóló határozat emelte a kiemelten fontos feladatok sorába. A stratégia végrehajtásával a kormány a 2011. április 12-én megalakított Nemzeti Bűnmegelőzési Tanácsot bízta meg, amely a területen tevékenykedő civil és kormányzati szervezetekkel szoros együttműködésben dolgozik a cél megvalósításán.

A Nemzeti Bűnmegelőzési Tanács megalakulása óta ünnepeljük április 12-ét a bűnmegelőzés napjaként, amellyel a közös erőfeszítés, a széleskörű társadalmi összefogás fontosságára hívjuk fel a figyelmet. E nap tiszteletére ma az egész országban, így Fejér megyében is bűnmegelőzési megmozdulások zajlottak.

A Fejér Megyei Rendőr-főkapitányság illetékességi területén valamennyi rendőrkapitányság szakemberei színes programokkal várták a kicsiket és a nagyokat.

A főkapitányság Bűnmegelőzési Osztályának munkatársai a megyeszékhelyen három helyszínen, a Bűnmegelőzési Központban, a Fehérvári Civil Központban és a Városház téren ifjúságvédelmi előadással, prevenciós szórólapozással, a bűnmegelőzés jelenét és múltját bemutató kiállítással, továbbá a gyermekek részére foglalkoztató programokkal, virágültetéssel, bűnmegelőzési kőletétellel, prevenciós kisfilmvetítéssel készültek. (1-3. kép)

A Székesfehérvári Rendőrkapitányság programja a diákok tantermi és természetbeni élménypedagógiai foglalkoztatása köré szerveződött, de a rendőrök lehetőséget biztosítottak a kerékpár-tulajdonosok részére a BikeSafe rendszerbe történő díjmentes regisztrációra is a Sóstó Tanösvény bejáratánál.

Gárdony Város Önkormányzata mögötti parkos területen a rendőrök több mint 200 diák részvételével, társszervek és civil szervezetek közreműködésével, látványos bemutatókkal, színvonalas előadásokkal tarkított, majd faültetéssel zárult ünnepnapot szerveztek. A rendezők jóvoltából az eseményen résztvevő diákok a korosztályukat érintő bűnmegelőzési és az áldozattá válás elkerülésével kapcsolatos, hasznos tanácsokkal gazdagodhattak, kísérő tanáraik pedig ifjúságvédelmi programokról kaptak tájékoztatást. (4-8. kép)

A Dunaújváros Rendőrkapitányság beosztottai által szervezett bűnmegelőzési napon óvodások kaphattak koruknak megfelelő tájékoztatást az áldozattá válás megelőzéséről, és versenghettek egymással baleset-megelőzési vetélkedő keretében, a kapitányság objektumában. Ezen kívül az egyenruhások költségmentes BikeSafe kerékpárregisztrációs lehetőséget is biztosítottak az érdeklődőknek. (9-12. kép)

A móri rendőrök illetékességi területükön iskoláskorú gyermekeknek tartottak interaktív előadást a világháló veszélyeiről, iskolán belüli bántalmazásról, a bűnmegelőzés lehetőségeiről. A tanulóknak lehetőségük volt kerékpáros ügyességi feladatok végrehajtására is. Az eseménydús nap a korábban meghirdetett rajpályázatok eredményhirdetésével és díjazásával zárult.

A Sárbogárdi Rendőrkapitányság munkatársainak jóvoltából a helyi óvodában lebonyolított programsorozaton az érdeklődők kutyás bemutatót láthattak, bűnmegelőzési vetélkedőben vehettek részt, és az áldozattá válás elkerülésével kapcsolatos tanácsokkal gazdagodhattak. A „bűnmegelőzés fáját” az egyenruhások és a gyerekek közösen ültették el az óvoda udvarán.

Nagy érdeklődés övezte a Bicskei Rendőrkapitányság szakmai bemutatóját és a nyugdíjasok, valamint a középiskolás diákok részére szervezett vagyon- és áldozatvédelmi, továbbá baleset-megelőzési interaktív programját is.

A szervezők és látogatók is hasznosnak ítélték meg a Fejér megyei rendezvényeket, amelyek  minden érdeklődő számára érdekes látnivalót, értékes információt tartogattak. Így a jövő évi tervekben is szerepel a még nagyobb számú résztvevőt mozgósító programok megszervezése.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában