Emberkereskedelem és pénzmosás

2021.10.25. 19:00

Sztojka-ügy: másodfokon megváltoztatnák az ítéletet

Dr. Mészáros Tamás a Győri Fellebbviteli Főügyészség fellebbviteli főügyésze tájékoztatta szerkesztőségünket a részletekről:

Győri Fellebbviteli Főügyészség

Forrás: shutterstock

Fotó: illusztráció

A Győri Fellebbviteli Főügyészség másodfokú ügyészségként az elsőfokú ítélet megváltoztatását indítványozza annak a vádlottnak (és társainak) az ügyében, aki feltételes szabadsága alatt a prostitúció folytatásából élő barátnőjét álnokul kihasználta.

A Fejér Megyei Főügyészség vádirata alapján eljáró Székesfehérvári Törvényszék a 2021. július 6-ai ítéletében az I. rendű vádlottat megtévesztéssel, üzletszerűen, kizsákmányolás céljából elkövetett emberkereskedelem bűntette és felbújtóként, folytatólagosan elkövetett pénzmosás bűntette miatt, mint visszaesőt – halmazati büntetésül – 8 év 6 hónap fegyházbüntetésre, valamint 8 év közügyektől eltiltás mellékbüntetésre ítélte és megállapította, hogy feltételes szabadságra nem bocsátható, a korábbi szabadságvesztéséből engedélyezett feltételes szabadságot pedig megszüntette, továbbá a vádlottal szemben 1.399.000 Ft vagyonelkobzást rendelt el; míg társai közül kettőt folytatólagosan elkövetett pénzmosás bűntette miatt 1-1 év – végrehajtásában 3-3 évre felfüggesztett – szabadságvesztésre ítélt, egyet pedig felmentett.

A nem jogerős ítélet szerint az I. rendű vádlott szabadulását követően a prostitúció folytatásából élő sértettől annak érzelmeit és kiszolgáltatott helyzetét kihasználva 1.399.000 Ft bevételre tett szert, amely a vádlott-társai révén jutott el hozzá.

Az elsőfokú ítélet ellen az ügyész mind a négy vádlott terhére fellebbezést jelentett be, s fellebbeztek I-III. rendű vádlottak, illetve védőik is.

A Győri Fellebbviteli Főügyészség szerint I. rendű vádlott pénzmosási bűncselekménye 3 rendbelinek, a vádlottak e bűncselekménye bűnszövetségben elkövetettnek minősül; IV. rendű vádlott is ebben bűnös; I-III. rendű vádlottak büntetése súlyosítandó és IV. rendű vádlott is felfüggesztett szabadságvesztésre ítélendő. A büntetés kiszabása során külön kiemelést kell, hogy nyerjen az életmódot nem, csak nevet változtatott I. rendű vádlott társadalomra veszélyessége, miután súlyos bűncselekmények miatt kiszabott büntetéséből engedélyezett feltételes szabadsága alatt követett el újabb jelentős bűncselekményeket.

Másodfokon az ügyben a Győri Ítélőtábla dönt.

https://www.duol.hu/kek-hirek/helyi-kek-hirek/sztojka-ugy-bunosnek-mondtak-ki-de-az-itelet-nem-jogeros-4484564/

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában