katasztrófavédelem

2021.09.10. 18:00

Mentőcsoportok újraminősítése lesz Daruszentmiklóson

Járási Mentőcsoportok Nemzeti Újra Minősítő Gyakorlatát tartják 2021. szeptember 11-én Daruszentmiklóson 8 és 13 óra között.

Kállai Félix

Forrás: illusztráció

Fotó: kemma

A Dunaújvárosi Katasztrófavédelmi Kirendeltség négy járásában (Martonvásár, Dunaújváros, Enying, Sárbogárd) a 2013-ban alakult önkéntes mentőcsoportok minősítést szereztek vízkárelhárításra és viharkárok elhárítására. Ezek nemzeti újraminősítésére kerül sor a Falupark területén. Száz önkéntes tűzoltó, polgárőr és a Vöröskereszt képviselői is részt vesznek a minősítésen. Elméleti felkészítés után gyakorlati feladatokat végeznek majd a mentőcsoportok. A gyakorlati helyszíneken árvízi védekezést gyakorolnak zsákok és mobilgát segítségével.

Molnár József tűzoltó alezredes, a Dunaújvárosi Katasztrófavédelmi Kirendeltség polgári védelmi felügyelője – aki nemrég Dr. Pintér Sándor belügyminisztertől az állami ünnep alkalmából tűzoltósági tanácsosi címet kapott – elmondta, a mobilgát, melyet a minősítő gyakorlaton használni fognak egy gyors és kevés embert igénylő gát, modern védekezési eszköz, ami egy 80 cm-es ikerhengerből áll, egy eleme 10 m hosszú, melyet fel kell tölteni levegővel, majd vízzel. Elmondta még, hogy a gyakorlaton veszélyes fák levágására, gallyazására kerül sor, majd áteresz tisztítást végeznek annak érdekében, hogy egy nagyobb vihar esetén a lezúduló csapadék el tudjon folyni. A gyakorlaton még csatárláncba szerveződve erdős területen eltűnt személyt keresnek.

Az önkéntes mentőcsoportok a minősítés után újabb három évre kapják meg a jogosultságot a beavatkozásokhoz, melyet kritikus helyzetek esetén végezhetnek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában