életet menthet

2021.01.19. 19:00

Jégen tartózkodás szabályai

Az elmúlt időszak mínuszokban bővelkedő időjárása a szabadba, jégre csábítja a korcsolyázni, csúszkálni szerető embereket. A szabad vízterületek jegén történő tartózkodás, sportolás azonban csak akkor biztonságos, ha a jég kellő szilárdságú (vastagságú), továbbá tisztában vagyunk a szabályokkal és be is tartjuk azokat.

duol.hu

20210116 Nagykanizsa Szép fények, kemény a hideg, de még rámenni nem szabad a jégre a Csónakázó-tónál. Fotó: Szakony Attila SzA Zalai Hírlap ZH

Fotó: Szakony Attila

Mikor szabad és hol szabad a jégen tartózkodni?

A szabad vizek jegén tartózkodni azokon a helyeken szabad, amelyek nem esnek tiltó rendelkezés alá. A szabad vizek jegén tartózkodni csak akkor szabad, ha a jég kellő szilárdságú, nem olvad, illetve nem mozog, írja a Fejér Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság.

Tilos a szabad vizek jegén tartózkodni:

  • éjszaka és korlátozott látási viszonyok között;
  • járművel, a biztonságos munkavégzés kivételével;
  • kikötők és veszteglő helyek területén;
  • folyóvizeken.
  • Mire kell odafigyelni?

    Soha ne egyedül menjünk a jégre kikapcsolódni, legalább ketten, optimális esetben hárman! Így tudnak egymásra figyelni, illetve egymáson segíteni baj esetén.

    Mindig legyen nálunk feltöltött mobiltelefon!

    Kerüljük a repedéseket, töréseket!

    Tartsunk kellő távolságot egymás közt a jégen!

    Adott vízfelületen is változhat a jég vastagsága, egybefüggősége. Víz alatti források, áramlatok, továbbá a szél is befolyásolja a jég szilárdságát.

    Recsegéssel „jelez” a jég, ezt mindig vegyük komolyan!

    Ha megreped alattunk a jég, akkor feküdjünk hasra és lassú mozdulattal kússzunk a part felé!

    A legbiztonságosabb, ha a területileg illetékes önkormányzat által kijelölt jégpályát használjuk sportolásra, szabadidős tevékenységre, azonban a kijelölés nem kötelezettsége az önkormányzatoknak, erre jogszabály nem kötelezi őket. Általában elmondható, hogy 12 centiméter jégvastagságtól biztonságos a jégen tartózkodás, a mai napon, január 18-án a Velencei-tó jege nem éri el a biztonságos vastagságot, a jég felülete nem összefüggő. A Velencei-tavon jelenleg nincs kijelölt jégpálya. Fontos, hogy jégbeszakadás esetén azonnal kérjünk segítséget a 112-es segélyhívó számon keresztül és minél pontosabb helymeghatározással adjuk meg a baleset helyszínét, illetve ha ettől a területtől eltávolodunk (pl.: azért, hogy a segítségre érkező tűzoltókat, mentőket, rendőröket felvezessük), akkor a saját tartózkodási helyünket.

    A jégről mentés szabályai:

  • ne állva, egyenes tartásban, hanem hason csúszva közelítsük meg a jég közé került embert;
  • ne közelítsük meg egészen a jég beszakadásának helyét, az utolsó szakaszt hidaljuk át segédeszközökkel (hosszú ággal, bottal, kötéllel, nadrágszíjjal, esetleg többet összekötve, vagy ruhadarabokkal);
  • lehetőség szerint a bajba jutott embert ne a ruházatát fogva húzzuk ki, mivel a varrások elszakadhatnak, illetve a ruhából kifordulhat a vízben lévő ember;
  • amennyiben több ember van a helyszínen, akkor alkossunk láncot úgy, hogy mindenki hason fekve az előtte levő lábát fogja, ezáltal az elől lévőt a mentés során a többiek biztosítják;
  • az odanyújtott segédeszközökkel húzzuk ki a szerencsétlenül járt embert a jégre, majd a beszakadás helyétől a partra;
  • ha a szerencsétlenül járt ember a jég alá került, már csak felkészült szakemberek tehetnek kísérletet a mentésre;
  • a jeges vízből kimentett embert ne vigyük azonnal túlfűtött helyre, a jeges ruházatot el kell távolítani, dörzsöléssel próbáljuk a vérkeringését serkenteni, minden esetben orvosi ellátásra van szükség, mentőt kell hívni!
  • Vezető képünk illusztráció.

    Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

    Rovatunkból ajánljuk

    További hírek a témában