Szivárgott a szén-monoxid

2020.12.09. 19:00

Családjához riasztották a tűzoltót – életet mentett az érzékelő

Az épületben alvó édesanya a készülék riasztására ébredt, tűzoltó férje nem sokkal korábban indult szolgálatba a megyeszékhely hivatásos tűzoltó-parancsnokságára. Az anyuka a 112-es segélyhívón kért segítséget, és a kislányukkal a ház előtt várta meg a tűzoltókat.

katasztrófavédelem

A Szén-monoxid érzékelő felszerelése nem jelenthet problémát, de a hiánya igen...

Fotó: shutterstock

A székesfehérvári laktanyában a tűzoltó őrmester a riasztásból tudta meg, hogy saját házához riasztják. Az épületben műszeres méréseket végeztek, amelynek során az egyik szobában a cserépkályha közelében mutatták ki a mérgező gázt. A szén-monoxid-érzékelőnek köszönhetően senkinek sem esett baja.

Fejér megyében idén már több mint ötven alkalommal kérték a tűzoltók segítségét szén-monoxid miatt. A szén-monoxid színtelen, szagtalan, íztelen, érzékszerveinkkel felismerhetetlen mérgező gáz, éppen ezért csendes gyilkosként is említik.

Szén-monoxid a leggyakrabban akkor keletkezik, ha a nyílt égésterű fűtőberendezés (vízmelegítő, kazán, bojler, konvektor, különböző kályhák, kandallók, cserépkályhák) a megfelelő szellőzés és levegő-utánpótlás hiánya miatt nem kap elég oxigént. Ilyenkor mérgező szén-monoxid fejlődik, amely akár egy percen belül ölhet. Néhány egyszerű lépéssel a mérgező szén-monoxid kialakulása megelőzhető:

Évente egyszer ellenőriztessük szakemberrel a fűtőeszközünket!

  • Elengedhetetlen a megfelelő levegő-utánpótlás. Nem elég néha kiszellőztetni, a nyílászárókba résszellőzőt kell szereltetni.
  • Ellenőriztesse kéményét, éljen az ingyenes kéményseprés lehetőségével!
  • Szerezzünk be egy jó minőségű szén-monoxid-érzékelőt, mert váratlan meghibásodás akkor is előfordulhat, ha a szükséges megelőző felülvizsgálatokat elvégeztettük!
  • Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

    Rovatunkból ajánljuk

    További hírek a témában